Bez podrške u Kongresu?
21

Demokrate strahuju od jednog scenarija: Harris bi i s pobjedom mogla biti nezadovoljna

N. Ž.
Kamala Harris bi mogla ostati bez podrške Kongresa SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris bi mogla ostati bez podrške Kongresa SAD-a (Foto: EPA-EFE)
U fokusu cijelog svijeta su predsjednički izbori u SAD-u, gdje građani biraju između Kamale Harris i Donalda Trumpa, ali bi Demokratska stranka mogla biti nezadovoljna čak i ako aktuelna potpredsjednica pobijedi svog protukandidata.

Naime, uporedo s izborima za predsjednika, građani SAD-a će birati svoje senatore, odnosno članove gornjeg doma američkog Kongresa.

Demokratska stranka trenutno ima 47 senatora i formira većinu uz četiri člana Senata koji se nominalno nazivaju nezavisnim, iako su dio demokratskog kluba.

Međutim, to bi se moglo promijeniti u novembru. Ukupno će se birati nova 33 senatora, a među njima je čak 18 demokrata koji brane svoje pozicije.

Prema analizama stručnjaka, 14 demokrata će zadržati svoje pozicije, dok će devet republikanaca zadržati kontrolu nad svojim mjestima senatora.

To ostavlja 11 izbornih utrka koje se smatraju zanimljivim, te mjestima gdje može doći do promjena. Izborna matematika kaže da Republikanskoj stranci za većinu treba samo tri mjesta, čime bi došli do ključnih 51.

U tom slučaju, Demokratska stranka bi, čak i u slučaju pobjede Kamale Harris, bila u velikom problemu. Do narednih izbora se čeka dvije godine, što bi značilo da bi Harris polovinu svog mandata bila bez podrške Kongresa, imajući u vidu da će republikanci zadržati svoju većinu u donjem domu.

Harris bi tako provela prve dvije godine svog mandata bez mogućnosti da izabere sudiju Vrhovnog suda, ako bi se takva mogućnost otvorila. Također, značajne zakone i promjene ne bi mogla uspjela "progurati" bez podrške republikanaca, na koju teško može računati.

S druge strane, pobjeda Trumpa u ovom scenariju bi mogla značiti barem dvije godine "mira" u Bijeloj kući, što bi bivšem predsjedniku SAD-a dalo ogromnu moć.

Mogao bi pojačati većinu koju konzervativci imaju u Vrhovnom sudu, a koja je značajna upravo zbog činjenice da je Trump imenovao troje od ukupno devet sudija. Usporedberadi, Biden je imenovao samo jednu sutkinju, i to nakon što je u penziju otišao Stephen Breyer, kojeg je 1994. godine imenovao Bill Clinton.

Pored toga, Trump bi putem podrške republikanaca u oba doma američkog Kongresa mogao ispuniti svoja predizborna obećanja, poput masovnih deportacija i uvođenja velikih tarifa Kini.