Godinama se pregovaralo
61

Detalji najveće razmjene između SAD-a i Rusije od kraja Hladnog rata: Na avionu trebao biti i Navaljni

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD, odnosno Zapadne zemlje, uradile su najveću razmjenu zatvorenika s Rusijom od kraja Hladnog rata, a Wall Street Journal je objavio kako je cijeli proces tekao, odnosno kada je počeo.

Kako piše WSJ, prvi kontakti su se desili još 2021. godine, davno prije nego što je došlo do ove razmjene. Tada je predsjednik Rusije Vladimir Putin, na neformalnom sastanku u Ženevi, predložio svom kolegi iz SAD-a Joeu Bidenu da se uspostave specijalni kanali komunikacije za pregovore o zatvorenicima.

Putinov cilj je tada bio Viktor Bout, zloglasni prodavač oružja kojeg su zvali "trgovac smrću." Bout je 2011. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog prodaje oružja i saradnje s terorističkim organizacijama, a od tada je bio u fokusu administracije u Moskvi.

Savršena prilika došla je u februaru 2022. godine, kada je na aerodromu u Rusiji uhapšena američka košarkašica Brittney Griner zbog posjedovanja male količine ulja s kanabisom. Iako je standardna kazna za ovo krivično djelo u Rusiji 15 dana, Griner je osuđena na devet godina iza rešetaka.

Time je Putin dobio priliku da od Bidena traži oslobađanje Bouta, u zamjenu za Griner, imajući u vidu da je bio značajan pritisak na američkog predsjednika da košarkašicu vrati u SAD. To se i desilo u decembru 2022. godine, kada su Griner i Bout razmijenjeni.

Putin je zatim u fokus stavio Vadima Krasikova, agenta i bivšeg člana FSB-a, ruske obavještajne službe, koji je 2021. godine u Njemačkoj osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva Čečena koji se borio protiv Rusije. Sve što je Putin čekao je da mu se otvori prilika kao što je to bio slučaj s Griner, a onda je 29. marta 2023. godine uhapšen Evan Gershkovich, novinar Wall Street Journala.

Međutim, dok je Putin insistirao na Krasikovu, Njemačka nije željela da ga uključi u pregovore. Posljednji pokušaj, prije nego što je SAD napravila pritisak da se uradi razmjena za Gershkovicha, trebao je uključiti Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionara koji je 2020. godine preživio pokušaj ubistva.

Navaljni je oporavak od pokušaja ubistva proveo u Njemačkoj, ali se 2021. godine ipak odlučio na povratak u Rusiju, gdje je ubrzo uhapšen.

U pregovore o njegovom uključivanju u razmjenu učestvovali su brojni akteri u Rusiji i u pojedinim Zapadnim zemljama. U izvještaju WSJ-a se čak spominje i Roman Abramovich, bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea i osoba bliska Putinu, koji je trebao njemu sugerisati da se za Krasikova ponudi Navaljni.

U kasnom stadiju pregovora za Krasikova, Navaljni je trebao biti fokus razmjene i osoba koju bi Njemačka prihvatila kako bi osuđenog ubicu i ruskog agenta vratila u Moskvu. Ipak, Navaljni je 16. februara ove godine preminuo u zatvoru, što je opet stopiralo razgovore o potencijalnoj razmjeni za Krasikova.

Kako je u SAD-u rastao pritisak da se oslobodi Gershkovich, ali i marinac Paul Whelan koji je 2018. godine uhapšen u Rusiji, i Njemačka je na kraju prihvatila da se Krasikov oslobodi, a u razmjeni su učestvovale 24 osobe.