Mračna prošlost
46

Detalji slučaja iz 1974. godine: Stasijev oficir osuđen zbog ubistva Poljaka koji je želio u Zapadni Berlin

B. R.
Berlinska željeznička stanica Friedrichstrasse (Foto: EPA-EFE)
Berlinska željeznička stanica Friedrichstrasse (Foto: EPA-EFE)
Bivši pripadnik istočnonjemačke tajne policije Martin Manfred Naumann (80) je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Poljaka Czeslawa Kukuczke koji je prije 50 godina pokušao pobjeći u Zapadni Berlin.

Naime, ubistvo se dogodilo 1974., kada je Naumann pucao u leđa Kukuczke, i to nakon što je Kukuczka ušao u Ambasadu Poljske, tvrdeći da kod sebe ima bombu i zahtijevajući da mu se dozvoli ulazak u Zapadnu Njemačku (BRD).

Detalji ubistva su decenijama bili nepoznati jer je istočnonjemačka tajna policija Stasi prije ujedinjenja Njemačke 1991. uništila dokumente koji se odnose na ovaj slučaj. Berlinski tužitelji su prošle godine podigli optužnicu protiv Naumanna, a sve zahvaljujući upornosti historičara i poljskih vlasti.

Naime, 38-godišnji Kukuczka, koji je bio vatrogasac i otac troje djece, 29. marta 1974. je s aktovkom ušao u Ambasadu Poljske u Istočnom Berlinu. Lažno je tvrdio da je nosio bombu, tražeći da mu se omogući ulazak u Zapadni Berlin.

Stasijevi oficiri su mu poslije toga dali izlaznu vizu i nešto zapadnonjemačkog novca te ga otpratili do stanice Friedrichstrasse, kojom su još uvijek saobraćali vozovi iz Zapadne Njemačke.

Kukuczka je na stanici prošao kroz nekoliko graničnih provjera. No, prije nego što je stigao do dijela stanice u Zapadnoj Njemačkoj, čovjek mu je prišao iza leđa i pucao u njega. Među svjedocima ubistva je bila grupa školaraca iz Hessena.

Historičari su otkrili detalje slučaja, i to kada su ušli u trag dosijeima povezanima sa Stasijevim arhivima. Porodici ubijenog nikada nije zvanično rečeno šta mu se dogodilo. Kukuczkin pepeo je nekoliko sedmica poslije ubistva poslan njegovoj supruzi. Slučaj je pokrenut nakon što je Poljska 2021. izdala nalog za hapšenje Naumanna.

Smatra se da suđenje ima historijski slučaj u Njemačkoj, slično kao i suđenja počiniteljima holokausta. Naumann je tvrdio da je nevin, a njegov advokat je izjavio da nema dokaza da je počinio ubistvo, piše BBC.