Masakr nad Poljacima
1

Dijete nabodeno na vile: Mnogi užasnuti zastrašujućim spomenikom žrtvama ukrajinskog zločina

B. H.
Foto: Społeczny Komitet Budowy Pomnika
Foto: Społeczny Komitet Budowy Pomnika
Poljska obilježava 81. godišnjicu pokolja kod Volyna, gdje su ukrajinski nacionalisti tokom Drugog svjetskog rata ubili nekoliko desetina hiljada Poljaka.

Krvavi događaji koji su nastavili kaljati savezništvo između Varšave i Kijeva tokom ruske agresije sada su obilježeni i novim spomenikom.

Već na prvi pogled vidljivo je da 14-metarski spomenik nije namijenjen zacjeljivanju starih rana. Crni čelični orao ima rupu u obliku križa u sredini tijela u koju je autor stavio dijete nabodeno na vile - ili ukrajinski trozubac.

U donjem dijelu desettonske skulpture nalaze se realistično izvedene glave nabijene na ogradu i spaljena djeca. Na krilima napaćenog predatora nalazimo imena gradova i sela u kojima su se prije 81 godinu dogodili najveći pokolji poljskih civila u blizini Volyna.

Mnogi korisnici društvenih mreža, a veliki dio njih su upravo Poljaci su užasnuti spomenikom.

Djelo kipara Andrzeja Pityńskog izliveno je u željezari Gliwice već prije šest godina novcem udruženja poljskih iseljenika u Americi, no zbog njegove drastične forme niti jedan grad ga dugo nije želio preuzeti. Napokon se našlo pogodno mjesto na odmorištu na autocesti pored Domostawe.

Spomenik masakru u Volhyniji financirala je Udruga veterana poljske vojske u New Yorku. Umjetnik je preminuo 18. septembra 2020. i nije doživio da vidi svoje djelo predstavljeno u Poljskoj.