Otuđenje Globalnog juga
41

Diplomate upozoravaju da je žurba Zapada da podrži Izrael ugrozila podršku za Ukrajinu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zapadna podrška izraelskom napadu na Gazu zatrovala je napore da se izgradi konsenzus sa značajnim zemljama u razvoju o osudi ruskog rata protiv Ukrajine, upozorili su dužnosnici i diplomati, piše Financial Times.

Reakcija na napad grupe Hamas na Izrael 7. oktobra i na obećanje Izraela da će uzvratiti udarac Gazi poništilo je mjesece rada na prikazivanju Moskve kao globalnog parije zbog kršenja međunarodnog prava, rekli su, izlažući SAD, EU i njihove saveznike optužbi za licemjerje.

U naletu hitnih diplomatskih posjeta, videokonferencija i poziva, zapadni dužnosnici optuženi su da nisu uspjeli odbraniti interese 2,3 miliona Palestinaca u njihovoj žurbi da osude napad Hamasa i podrže Izrael.

U prvim danima nakon Hamasovog napada, neki zapadni diplomati bili su zabrinuti da SAD daje carte blanche Izraelu da napadne Gazu punom snagom.

To je umanjilo napore od ruske invazije na Ukrajinu 2022. da se izgradi konsenzus s vodećim državama na takozvanom globalnom jugu, poput Indije, Brazila i Južne Afrike, o potrebi održavanja globalnog poretka temeljenog na pravilima, reklo je više od desetak zapadni dužnosnici.

Reakcija je učvrstila ukorijenjena stajališta zemalja u razvoju o izraelsko-palestinskom sukobu, rekli su dužnosnici. Upozorili su da bi to moglo poremetiti buduće diplomatske napore u Ukrajini.

“Definitivno smo izgubili bitku na globalnom jugu. Sav posao koji smo obavili s Globalnim jugom [po pitanju Ukrajine] je izgubljen . . . Zaboravite na pravila, zaboravite na svjetski poredak. Nikada nas više neće slušati", rekao je jedan visoki diplomat G7.

Mnoge zemlje u razvoju tradicionalno podržavaju palestinsku stvar, gledajući je kroz prizmu samoodređenja i guranja protiv globalne dominacije SAD-a, najvažnijeg podupiratelja Izraela.

Neki su američki diplomati privatno zabrinuti što je odgovor Bidenove administracije propustio priznati kako njezina široka potpora Izraelu može otuđiti velik dio globalnog juga.

Na Bliskom istoku, mnogi Arapi smatraju da SAD i druge zapadne sile nikada nisu pozivale Izrael na odgovornost zbog njegovog postupanja prema Palestincima, niti su obraćale dovoljno pozornosti na brutalne sukobe u Siriji, Jemenu i Libiji.

Rusija i njen saveznik Kina njeguju tople veze s Palestincima. Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u utorak s kineskim čelnikom Xi Jinpingom u Pekingu.

“Ono što smo rekli o Ukrajini mora se primijeniti na Gazu. U protivnom gubimo sav svoj kredibilitet”, dodao je visoki diplomat G7. “Brazilci, Južnoafrikanci, Indonežani: zašto bi ikada vjerovali onome što govorimo o ljudskim pravima?”

Samo četiri sedmice prije napada Hamasa na Izrael, čelnici SAD-a, EU-a i zapadnih saveznika prisustvovali su summitu G20 u New Delhiju i zatražili od zemalja u razvoju da osude ruske napade na ukrajinske civile kako bi podržali poštovanje UN-ove povelje i međunarodnog prava.

Od prošle nedjelje, mnogi od tih dužnosnika izjavili su za Financial Times da su dobili isti argument u zahtjevima za osudu izraelskog osvetničkog napada na Gazu i njegove odluke da tamo ograniči opskrbu vodom, strujom i plinom.

Posljednjih dana Rusija je nastojala donijeti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje nasilje nad civilima u izraelsko-palestinskom sukobu, bez posebnog spominjanja Hamasa. Vijeće je u ponedjeljak odbacilo njegovu rezoluciju.

“Mislim, budimo iskreni. Ovo je dar s neba za Rusiju”, rekao je visoki dužnosnik EU. “Mislim da je štetno ono što se događa . . . jer Rusija iskorištava krizu i govori: ‘Gledajte, globalni poredak koji je izgrađen nakon drugog svjetskog rata vam ne ide’ i obraća se milijardu stanovnika na Bliskom istoku ili u arapskom svijetu.

Arapske države, posebno Jordan i Egipat, vršile su pritisak na zapadne dužnosnike da pooštre svoj ton u pogledu zaštite civila u Gazi.

"Ako opisujete isključivanje vode, hrane i struje u Ukrajini kao ratni zločin, onda biste trebali reći istu stvar za Gazu", rekao je jedan arapski dužnosnik.

Primijetili su promjenu u tonu nekih zapadnih vlada posljednjih dana. Od nedjelje su EU i UK najavile povećanje isporuka pomoći Gazi.

U znak zajedničkih napora da se održi kontakt sa zemljama u razvoju, James Cleverly, britanski ministar vanjskih poslova, rekao je u utorak da je razgovarao s ministrima vanjskih poslova Brazila, Indonezije, Filipina, Maroka i Saudijske Arabije posljednjih dana.

Na hitnom video summitu lidera EU-a u utorak, nekoliko je lidera upozorilo da nepoštivanje prava Palestinaca u Gazi riskira izlaganje zapadnih država optužbama za licemjerje, reklo je više ljudi upućenih u raspravu.

Ta je rasprava potaknuta iritacijom u prijestolnicama EU zbog odluke predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da otputuje u Izrael prošle sedmice bez mandata 27 država članica Unije ili dogovorenog zajedničkog stava. Dublin, Madrid i Luksemburg bili su uznemireni njezinim nedostatkom pozivanja na međunarodno humanitarno pravo kada je govorila u Tel Avivu.

“Ono što New Delhi, Jakarta i Brasília žele vidjeti je zajednički stav o ovim pitanjima i dosljednost. A ako to ne vide . . . tada po pitanju velikih globalnih pitanja postoji određena opasnost da EU, G7, NATO neće biti shvaćeni ozbiljno,” rekao je Jaap de Hoop Scheffer, bivši generalni sekretar NATO-a.

"Mi, zapad, više ne odlučujemo, a globalni jug kaže: 'Molim vas, i mi imamo glas koji ste neko vrijeme zanemarivali'", dodao je de Hoop Scheffer.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koju je Rusija predložila dobila je podršku samo četiri zemlje, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mozambika i Gabona, ali mnogi zapadni diplomati brinu se da bi izmijenjena ruska rezolucija mogla dobiti devet glasova potrebnih za usvajanje. SAD, Velika Britanija ili Francuska tada bi mogle staviti veto, čime bi Moskva dobila propagandnu pobjedu.

“Moramo spriječiti Rusiju. . . podržan od Kineza . . . preuzimajući inicijativu da to iskoristi protiv nas”, rekao je visoki zapadni diplomat. "Postoji rizik da ćemo na sljedećem glasanju u Općoj skupštini [UN] o potpori Ukrajini vidjeti veliku eksploziju broja suzdržanih."

Francuska je posebno zabrinuta zbog opasnosti od eskalacije sukoba Hamasa i Izraela. Vjeruje se da Rusija više ne igra tradicionalnu ulogu "velike sile" obuzdavanja svojih saveznika u regiji, već umjesto toga vidi priliku za trošenje američkih resursa i odvraćanje pažnje od Ukrajine.

“Rusija ima veliki ulog u produžavanju ovog sukoba, s obzirom na vrijednost odvlačenja pažnje . . . i korištenje u mijenjanju globalnog narativa”, rekao je jedan zapadni ministar vanjskih poslova.

Diplomati EU-a i SAD-a također će iskoristiti summit u petak u Bijeloj kući između Bidena, von der Leyen i predsjednika Vijeća EU-a Charlesa Michela, koji predstavlja 27 nacionalnih čelnika EU-a, kako bi oblikovali zajednički stav.

“Evropa ovdje mora držati liniju. U početku smo bili u malom neredu, ali mislim da smo sada bolje koordinirani u smislu obrane temeljnih prava i osiguravanja da vidimo obje strane", kazao je jedan ministar.