Sukob zbog atentata
0

Diplomatski rat: Kanada protjerala indijske diplomate, odmah stigao odgovor iz New Delhija

N. Ž.
Justin Trudeau, premijer Kanade (Foto: EPA-EFE)
Justin Trudeau, premijer Kanade (Foto: EPA-EFE)
Vlada Kanade, koju predvodi premijer Justin Trudeau, odlučila je istjerati šest visokorangiranih diplomata Indije iz ove države, a uskoro je stigao recipročan odgovor iz New Delhija.

Trudeau je kao razlog naveo povezanost ovih osoba koje su protjerane s ubistvom Hardeepa Singh Nijjara, lidera pokreta Khalistan čiji je cilj uspostava nezavisne države za etno-religijsku grupu Sikh.

On je ubijen u julu 2023. godine ispred hrama u kanadskoj saveznoj državi British Columbia, a Trudeau je u reakciji na ovaj atentat rekao da ima "obavještajne podatke" da je u ubistvo involvirana indijska vlada.

Još tada je počeo diplomatski rat između ove dvije države, jer je Kanada protjerala indijskog diplomatu odmah po Trudeauovoj objavi, dok je vlada iz New Delhija isto uradila s diplomatom iz kanadskog tima u Indiji.

Više od godinu dana poslije, Trudeau je opet povukao isti potez, s tim da je sada veći broj protjeranih diplomata, njih šest. Istu brojku diplomata je protjerala Indija, uz komentar da vlada nema ništa s ubistvom lidera grupe Sikh.

Zbog ubistva su uhapšene tri osobe koje su, kako tvrde vlasti u Kanadi, povezane s nizom incidenata u ovoj zemlji, a gdje su mete bile isključivo građani koji se identifikuju s pokretom kojeg je predvodio Nijjara.

Trudeau je više puta direktno optužio vlasti Indije da je riječ o njihovim agentima, što je vlada pod premijerom Narendrom Modijem svaki put kategorički odbila.