Protuoklopne rakete
13

Direktan pogodak: Hezbolah objavio snimak gađanja izrelskih trupa na granici

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Hezbolah je nastavio svoje operacije na južnoj granici Libana, objavivši video snimak preciznog udara na grupu izraelskih vojnika u blizini lokacije Ramya, na libansko-izraelskoj granici.

Snimak, koji je medijski sektor Hezbolah-a objavio dokumentuje napad vođenim protivoklopnim raketama (ATGM) na izraelske trupe 15. oktobra.

Na snimku se vidi detaljan prikaz udara, uključujući novootvoreni prolaz u betonskom zidu na granici između južnog Libana i Izraela, kroz koji su izraelske snage prošle prije nego što su bile gađane.

Prvi ATGM projektil je usmjeren na grupu od osam izraelskih vojnika, nakon čega je ispaljena druga raketa, koja je ciljala tri vojnika pored njihovih vozila. Ciljani vojnici pripadali su inžinjerijskoj jedinici izraelske brigade Golani.

Istovremeno, Hezbolah je izveo niz operacija, napadajući izraelske vojne položaje tokom dana. Među ovim operacijama, Hezbolah je napao izraelske vojnike u okolini mjesta Aita, te u drugom mjesto u Khallat Warde koristeći rakete.

Pored toga, Hezbolah je ispalio rakete na naselje Kabri, nakon zračnog napada bespilotnim letjelicama na izraelsku vojnu bazu Yiftah.

Kao odgovor na prelet izraelskih borbenih aviona koji su probili zvučni zid iznad oblasti Zahrani na jugu Libana, Hezbolahove jedinice protivzračne odbrane ispalile su rakete zemlja-zrak.

Hezbolah je također izveo napade na okupiranu Golansku visoravan u Siriji. Ove operacije ciljale su izraelski kamp Kilah i vojne barake Yoav, sa velikim raketnim udarima.

Ove operacije predstavljaju značajnu eskalaciju Hezbolahovih vojnih aktivnosti protiv izraelskih snaga, intenzivirajući sukobe na više frontova.