Pozvali je na ostavku
0

Direktorica Tajne službe SAD-a saslušana u Kongresu SAD-a zbog atentata na Donalda Trumpa

N. Ž.
Kimberly Cheatle, direktorica Tajne službe SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Kimberly Cheatle, direktorica Tajne službe SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Ispred Komiteta za nadzor donjeg doma Kongresa SAD-a je održano saslušanje direktorice Tajne službe ove zemlje Kimberly Cheatle, a dobila je žestoke kritike i pozive na ostavku od zastupnika i Demokratske i Republikanske stranke.

Razlog za saslušanje su bili propusti ove agencije 13. jula, kada je izvršen bezuspješni atentat na predsjedničkog kandidata i bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Saslušanja ovog tipa obično pokazuju razjedinjenost SAD-a po partijskim linijama, ali je ovo bila iznimka, jer je Cheatle dobila kritike s obje strane političkog spektra.

Republikanski zastupnici su otišli korak dalje pa su pozivali i na ostavku, a njima se, između ostalih, pridružila i Alexandria Ocasio-Cortez, demokratska zastupnica koja rijetko stane na istu stranu sa svojim političkim neistomišljenicima.

Njoj je najviše zasmetao odgovor na pitanje kada će biti objavljen opsežan izvještaj o ovom događaju, jer je Cheatle rekla da će to biti za 60 dana. U reakciji na njen odgovor, Ocasio-Cortez je pozvala na njenu ostavku.

Što se tiče mišljenja Cheatle o odgovoru Tajne službe na atentat, ona smatra da je to "najveći propust" u posljednjih nekoliko decenija.

Ipak, kako je navela, još uvijek misli da je ona najbolja osoba da vodi službu u narednom periodu.

Jedino predsjednik SAD-a ima mogućnost da, bez potvrde legislativnih tijela, otpusti direktora Tajne službe. Zastupnici iz Republikanske stranke u donjem domu Kongresa su pokrenuli inicijativu za opoziv, mada je pitanje da li za to ima dovoljno podrške u Senatu, odnosno gornjem domu Kongresa.