Zlokobna najava
63

Dmitrij Medvedev: SAD će propasti u građanskom ratu, Hollywood snima filmove o tome

F. H.
Bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izdao je upozorenje predviđajući kolaps Sjedinjenih Američkih Država u "neizbježnom novom građanskom ratu" usred ovogodišnjih izbora zbog sankcija Rusiji.

Od početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022., zapadne su zemlje uvele sankcije Moskvi, s nekoliko hiljada sankcija ruskim pojedincima, kompanijama i državnim institucijama. SAD je postupno proširio sankcije koje je uveo nakon što je predsjednik Joe Biden izdao izvršnu naredbu u decembru, koja omogućuje SAD-u da izravno sankcionira strane banke koje omogućavaju značajne transakcije Rusiji. Washington je zaprijetio blokiranjem takvih banaka koje posluju s kompanijama koje podržavaju rusku odbrambenu industriju iz svog finansijskog sistema.

U poruci na Telegramu, Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, govorio je o trenutnoj političkoj klimi u SAD-u i predsjedničkoj utrci 2024., u kojoj će se bivši predsjednik Donald Trump, predsjednički kandidat GOP-a, sučeliti s potpredsjednicom Kamalom Harris.

"Iz inata prema sadašnjoj administraciji, Donald Trump je zaprijetio da će ukinuti sankcije protiv Rusije. Ali hoće li on to stvarno učiniti ako bude izabran? Ne, naravno da neće. Uz sve njegove očite bravure kao 'autsajdera', Trump je u konačnici establišment Insajder. Da, on je ekscentrični narcis, ali on je i pragmatik. Kao biznismen, Trump razumije da sankcije štete dominaciji dolara u svijetu, ali to nije dovoljan razlog da se pokrene revolucija u Sjedinjenim Državama antiruska linija ozloglašene Duboke države, koja je puno jača od bilo kojeg Trumpa", rekao je Medvedev.

Dodao je: "Ali šta je s Harris? Od nje ne treba očekivati ​​nikakva iznenađenja. Ona je neiskusna i, prema riječima njenih neprijatelja, jednostavno glupa. Za nju će biti pripremljeni lijepi besmisleni govori i dosadni 'tačni' odgovori na pitanja, koje će čitati s telesuflera dok se zarazno smije. Bilo je sankcija protiv SSSR-a tokom 20. stoljeća, a vratile su se u neviđenim razmjerima u 21. stoljeću. Dakle, to su sankcije zauvijek. Ili bolje rečeno, dok se SAD ne slomi tokom neizbježnog novog građanskog rata. Uostalom, Hollywood s razlogom snima filmove o tome".

Kao odgovor na Medvedevljeve izjave, u izjavi poslanoj e-poštom Newsweeku u subotu, Trumpov glasnogovornik Steven Cheung napao je Harrisa rekavši: "Putin je podržao Kamalu Harris jer zna da će ona biti guverner za Rusiju."

Ovo nije prvi put da je Medvedev upozorio na građanski rat jer je prethodno izdao upozorenje SAD-u 4. jula, sugerišući da postoje paralele između američkog građanskog rata i trenutne političke klime u SAD-u koje nagovještavaju "predosjećaj građanskog rata".

U julskoj Telegram poruci, Medvedev je priznao značaj Dana nezavisnosti u Americi, ali je zatim usporedio američki građanski rat s tekućim sukobom u Ukrajini, upozoravajući na političku klimu u SAD-u.