Neujednačena saopćenja
79

Dok trpi velike gubitke u Ukrajini Moskva nastoji prikazati da uživa podršku Pekinga

S. M.
Validmir Putin i Xi Jiping (Foto: EPA-EFE)
Validmir Putin i Xi Jiping (Foto: EPA-EFE)
Dok ruske snage trpe niz poraza u Ukrajini, Moskva nastoji prikazati da ima značajnu podršku Pekinga za svoju invaziju uoči ključnog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog lidera Xi Jinpinga ove sedmice, piše CNN.

Ruske trupe bile su prisiljene da pobjegnu iz strateškog grada Izjuma u subotu nakon brze ukrajinske kontraofanzive. Bio je to najgori poraz Moskve od njenog povlačenja iz Kijeva u martu i znak da rat možda ulazi u novu fazu. Tokom protekle sedmice, ukrajinske snage su ponovo zauzele više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorije više nego što su ruske snage zauzele u svim svojim operacijama od aprila.

U četvrtak i petak, jedan od najutjecajnijih kineskih političara Li Zhanshu, bliski Xijev saveznik i trećerangirani lider Komunističke partije Kine, sastao se sa Vjačeslavom Volodinom, predsjedavajućim ruske Državne dume, i drugim ruskim poslanicima u Moskvi nakon što je prisustvovao ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku.

Prema sapćenju ruske strane, Li je uvjeravao svoje članove da "Kina razumije i podržava Rusiju u pitanjima koja predstavljaju njene vitalne interese, posebno o situaciji u Ukrajini".

"Vidimo da SAD i njihovi saveznici u NATO-u proširuju svoje prisustvo u blizini ruskih granica, ozbiljno ugrožavajući nacionalnu sigurnost i živote ruskih građana. U potpunosti razumijemo neophodnost svih mjera koje Rusija preduzima u cilju zaštite njenih ključnih interesa, mi pružamo našu pomoć", rekao je Li.

"Što se tiče ukrajinskog pitanja, vidimo kako su Rusiju doveli u nemoguću situaciju. I u ovom slučaju, Rusija je napravila važan izbor i odlučno odgovorila", dodao je on.

Peking je odlučno odbio da osudi rusku invaziju na Ukrajinu - ili čak da je nazove "ratom". Umjesto toga, više puta je krivicu za sukob svalila na NATO i Sjedinjene Američke Države.

Međutim, ranije, kineski zvaničnici nisu javno podržali "neophodnost" ruske invazije, niti su priznali da Peking "pruža pomoć".

Taj nedvosmislen jezik podrške nedostaje u kineskom saopćenju nakon održanog sastanka. U stvari, u kineskoj verziji, Li se uopšte ne citira kod spominjanja Ukrajina.

Prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua, Li je izrazio spremnost Kine da "nastavi da radi s Rusijom na čvrstoj podršci jedne zemlje drugoj u pitanjima koja se tiču ​​suštinskih interesa i velikih briga obje strane".

Li je također kritikovao sankcije Rusiji, pozivajući na veću saradnju s Moskvom u "borbi protiv vanjskog uplitanja, sankcija i dugoročne jurisdikcije", navodi Xinhua.

Iako nije neuobičajeno da Kina izostavlja sadržaje sastanaka na visokom nivou u svojim zvaničnim saopćenjima, značajna neslaganja između izjava Pekinga i Moskve privukla su pažnju stručnjaka.

"Ruska verzija je otišla mnogo dalje od bilo koje kineske verzije. Ako ovo nisu raščistili s Pekingom, to bi moglo zaista naljutiti neke u Pekingu", napisao je Brian Hart , saradnik na China Power Projectu u Centru za strateške i međunarodne studije.

Loše vijesti za Kinu?

Moskva i Peking su poslednjih godina postali bliži partneri jer se oboje suočavaju sa tenzijama sa Zapadom, a Xi i Putin su izjavili da dvije zemlje imaju partnerstvo bez ograničenja nedeljama prije ruske invazije na Ukrajinu.

Ali nedavni porazi Rusije u Ukrajini mogli bi stvoriti ozbiljnu dilemu za Kinu, samo nekoliko sedmica prije nego što se očekuje da će Xi osigurati treći mandat na ključnom sastanku Komunističke partije.

"Peking ne može mirno sjediti i gledati kako je Rusija poražena u Ukrajini, jer će to dovesti (u najmanju ruku) do ozbiljno oslabljene Rusije koja je manje koristan saveznik i manje sposobna da odvrati pozornost Washingtona, a (u maksimumu) bi mogla stvoriti političku nestabilnost u Moskvi", napisao je na Twitteru Hal Brands, profesor vanjske politike na Univerzitetu Johns Hopkins.

U krajnjem slučaju, dodao je Brands, politička nestabilnost u Moskvi mogla bi stvoriti nestabilnost unutar "strateškog partnerstva" u koje je Xi toliko uložio.

"Možete se kladiti da će, kako se pozicija Rusije pogoršava, Putin tražiti povećanu kinesku podršku. Ako Peking ne pronađe način da pruži takvu podršku, mogli bismo vidjeti veće napetosti u kinesko-ruskom partnerstvu prije nego što su mnogi analitičari zamišljali", napisao je.

Otvoreno je za pitanje u kojoj mjeri je Kina spremna da podrži Rusiju po cijenu sopstvenih strateških interesa i ciljeva. Peking do sada nije pružio direktnu vojnu ili finansijsku pomoć Moskvi koja bi mogla izazvati sankcije Washingtona.

Neki stručnjaci vide rastući odnos između Kine i Rusije kao uglavnom pragmatičan, zasnovan na proračunima troškova i koristi koji se lako mogu promijeniti.

"Odnos Kine i Rusije nije zasnovan na 'zajedničkim vrijednostima' ili osjećaju poštovanja/naklonosti. Uglavnom je zasnovan na interesima. A interesi se mogu brzo mijenjati kako se dinamika mijenja," napisao je Hart, stručnjak za CSIS.

"To ne znači da su odnosi Kine i Rusije slabi. Samo da nisu nužno trajni," dodao je on.