Potresno svjedočanstvo
113

Doktor iz bolnice u Gazi koja je napadnuta opisao eksploziju, IDF ranije izdavao upozorenja

F. H.
Foto: CNN
Foto: CNN
Doktor u baptističkoj bolnici al-Ahli u Gazi prepričao je minute nakon eksplozije koja se tamo dogodila u utorak navečer, rekavši da je veličina razaranja bila ogromna.

Dr. Fadel Na'eem, šef ortopedskog odjela, rekao je da je obavljao operaciju kada je bolnicom odjeknula zaglušujuća eksplozija. Rekao je da je uslijedila panika dok su članovi osoblja utrčali u salu vičući tražeći pomoć i prijavljujući višestruke žrtve.

"Upravo sam završio jednu operaciju i odjednom smo čuli veliku eksploziju, mislili smo da je izvan bolnice jer nikada nismo mislili da će bombardirati bolnicu”, rekao je za CNN u snimljenom videu.

Dužnosnici u Pojasu Gaze rekli su da je bolnica bila meta izraelskog zračnog napada. Izraelske odbrambene snage saopćile su da imaju dokaze da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete grupe Islamski džihad s mjesta u blizini bolnice.

Nakon što je napustio operacijsku dvoranu, doktor Na'eem je rekao da je zatekao nevjerovatan prizor.

"Mnogim ljudima su odrubljene glave. Posvuda je bio veliki požar. Liječnički tim se trudio zbrinuti ranjene i umiruće, ali veličina razaranja bila je ogromna. Broj je bio velik i ogroman da ne možemo ništa učiniti", rekao je Na’eem.

Dodao je da je zgrada bolnice pogođena 14. oktobra, ali je osoblje mislilo da se radi o pogrešci, s obzirom na to da upozorenja obično prethode bombaškim napadima.

Ponovio je tvrdnje da je sljedeći dan medicinski direktor bolnice primio telefonski poziv od IDF-a koji je rekao da je napad bio upozorenje i zahtijevao evakuaciju bolnice.

Dužnosnici u Gazi rekli su u srijedu da su bolnicu Al-Ahli oštetile dvije izraelske granate prije četiri dana, nakon čega su Izraelske odbrambene snage upozorile upravu bolnice da evakuira prostorije.

Youssef Abu Al-Rish, zamjenik ministra zdravlja u Gazi, rekao je da su dvije izraelske granate pogodile bolnicu u subotu.

Al-Rish je rekao da je sljedeći dan IDF kontaktirao upravitelja bolnice, dr. Mahera Ayada, kritizirajući ga jer "nije evakuirao ustanovu".

Al-Rish je rekao da je IDF rekao Ayadu da su granate bile upozorenje.

"Rekli su upravitelju bolnice da ste jučer upozoreni s dvije granate, pa zašto niste evakuirali bolnicu do ovog trenutka", rekao je Al-Rish.