Suprug zahtijeva suđenje
33

Doktorica preminula u Disneyjevom parku, Disney se pozvao na bizarnu pravnu odbranu

N. Ž.
Disney World (Foto: EPA-EFE)
Disney World (Foto: EPA-EFE)
Slučaj smrti doktorice Kanokporn Tangsuan u parku koji pripada firmi Disney pokrenuo je brojne pravne diskusije na društvenim mrežama, nakon što je ova kompanija pokušala na bizaran način izbjeći suđenje.

Naime, Tangsuan je preminula 5. okobra 2023. godine od alergijske reakcije. Prije toga je u restoranu parka Disney World naručila i konzumirala hranu za koju je više puta uvjerena da u sebi nema alergene, u ovom slučaju miliječne proizvode i orašaste plodove.

Njen suprug Jeffrey Piccolo pokrenuo je tužbu za nemar protiv Disneyja, a oni sada pokušavaju izbjeći suđenje pred porotom.

Ono što je pokrenulo lavinu reakcija u SAD-u, ali i šire, je činjenica da Disney pokušava reći da je Piccolo već prihvatio da ne smije tužiti kompaniju kada se prijavio na njihovu uslugu Disney Plus, odnosno kada je prihvatio uvjete i pravila korištenja ovog streaming servisa.

Pravni argument Disneyja je da je među uvjetima i pravilima korištenja Disney Plus streaming servisa stoji stavka da se svi pravni sporovi rješavaju van sudova ili arbitražom, te smatraju da se to aplicira na ovaj slučaj.

Nekoliko advokata je za BBC reklo da argument Disneyja vjerovatno neće proći kao relevantan na sudu i da će tužba Piccola biti prihvaćena.