"America First"
11

Donald Trump: Dobar sam s ruskim i kineskim liderom, Xi zna da sam lud

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši američki predsjednik i kandidat za novi mandat Donald Trump rekao je da se Kina ne bi usudila provocirati ako se on vrati u Bijelu kuću jer predsjednik te zemlje Xi Jinping zna da je republikanac "lud".

Obraćajući se uredništvu Wall Street Journala, Trump je rekao da će, bude li sljedeći mjesec izabran za predsjednika, uvesti carine Kini ako želi blokirati Tajvan.

"Rekao bih: ako odete u Tajvan, žao mi je što to radim, ali oporezovat ću vas od 150 do 200 posto", naveo je Trump.

Tokom kampanje, republikanski kandidat je tvrdio da američki protivnici ne bi djelovali protiv interesa SAD-a pod novim Trumpovim vodstvom jer bi se bojali snažnog, čak i nepredvidivog odgovora.

On je rekao uredništvu Wall Street Journala da neće morati upotrijebiti vojnu silu da spriječi blokadu Tajvana jer ga "predsjednik Xi poštuje i zna da sam lud".

"Imao sam vrlo dobar odnos s njim", rekao je Trump o predsjedniku Xiju te dodao:

"Bio je zapravo jako dobar, ne želim reći prijatelj, ne želim se ponašati glupo, 'bio mi je prijatelj' - ali odlično sam se slagao s njim".

Istaknuo je kako je on "vrlo žestoka osoba".

Bivši američki predsjednik je također svoj odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ocijenio u pozitivnom svjetlu:

"Odlično sam se slagao s njim".

Ali Trump, koji je ranije bio kritikovan zbog hvaljenja ruskog čelnika, rekao je da mu je zaprijetio da ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

Podcrtao je za Journal da je rekao Putinu:

"Udarit ću te tačno usred te tvoje proklete Moskve.' Rekao sam: 'Prijatelji smo. Ne želim to učiniti, ali neću imati izbora.' On je odgovorio: 'Nema šanse.' A ja sam rekao: 'Ima šanse'".

Svojim zakletvama da će voditi trgovinske ratove i prekinuti uplitanje SAD-a u rusko-ukrajinski rat, Trump je svoju vanjsku politiku nazvao America First, iako neki kažu da je izolacionistička.