Ključni izbor
59

Donald Trump uskoro bira kandidata za potpredsjednika, ovo je sedam glavnih favorita

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
U Milwaukeeju će se 15. jula održati Republikanska nacionalna konvencija gdje će Donald Trump biti potvrđen za predsjedničkog kandidata ove stranke za novembarske izbore.

Na Trumpu je još ostalo da izabere svog potpredsjednika, odnosno političara ili političarku s kojim će graditi kampanju pred izbore zakazane za 5. novembar ove godine.

Kada je neformalno izabran bivši predsjednik SAD-a za glavnog kandidata, licitiralo se imenima, a prema pisanju američkih medija, ostalo je sedam glavnih kandidata.

Zanimljivo je da su van liste ostali Vivek Ramaswamy, nekadašnji predsjednički kandidat koji je među prvima odustao od utrke i pružio podršku Trumpu, te Nikki Haley koja se, iako se borila do kraja s Trumpom, odlučila pružiti mu maksimalnu podršku.

Ipak, kako piše AP, najveće šanse imaju Doug Burgum, JD Vance, Marco Rubio, Tim Scott, Elise Stefanik, Ben Carson i Byron Donalds.

Burgum je aktuelni guverner Sjeverne Dakote i uspješan biznismen koji se u politiku uključio "tek" 2016. godine, što dosta liči na Trumpovu karijeru. Radi se o bogatom čovjeku s relativno tihom političkom karijerom, i dosta liči na Mikea Pencea, bivšeg potpredsjednika pod Trumpom koji je sada u jako lošim odnosima s predsjedničkim kandidatom Republikanaca.

JD Vance je, kao i Burgum, uspješan poduzetnik koji je tek prije dvije godine ušao u "ozbiljnu" politiku. Poznat je kao fanatičan zaštitnik Trumpove politike, a ima i odlične odnose s Trumpovim sinom Donaldom Trumpom Jr. U njegovu korist idu i godine, imajući u vidu da mu je tek 39.

Marco Rubio je nekadašnji veliki protivnik Trumpa i njegov ogroman kritičar, a danas imaju odlične odnose. Rubio bi Trumpu pomogao s velikim brojem Amerikanaca koji pričaju španski, a i radi se o političaru koji je među Republikancima izrazito poštovan.

U sličnom kontekstu spominje se i senator Tim Scott, koji bi pomogao s crnom populacijom u SAD-u. Osim toga, Scott je često bio najveća moguća podrška Trumpu i njegovoj politici. Senator je čak odbijao kritikovati Trumpa tokom svoje kratkotrajne kampanje za kandidata Republikanaca prethodne godine.

Tri kandidata s manje šansi za ovo mjesto su Ben Carson, bivši predsjednički kandidat i Trumpov saradnik tokom njegovog mandata u Bijeloj kući, zatim Elise Stefanik, članica nižeg doma Kongresa SAD-a iz New Yorka, te Byron Donalds, političar iz Floride koji je ipak poznat po nekoliko kontroverznih izjava, posebno vezanih za rasu.