Od atentata do odustajanja
4

"Drama epskih razmjera": Osam dana koji su zauvijek promijenili američku politiku

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šokantna odluka Joea Bidena u nedjelju da odustane od predsjedničke utrke 2024. zaokružila je vrtoglavu sedmicu, koja je započela pokušajem atentata na Donalda Trumpa.

Evo kako se odvijala dramatična sedmica s mnogim događajima, koji su dotadašnji smjer predsjedničkih izbora u SAD-u usmjerili u drugim pravcima:

Subota: Pokušaj ubistva Trumpa

Republikanski kandidat Donald Trump preživio je atentat tokom predizbornog skupa u Pennsylvaniji, kada je 20-godišnjak na obližnjem krovu otvorio vatru. Trump je prošao samo sa malom povredom uha.

Slike okrvavljenog Trumpa, koji prkosno odmahuje šakom dok ga agenti tajne službe jure s pozornice, postaju ikonske, što dodatno motivira njegove pristaše. Masovna prodaja majica s fotografijom napravljenom na dan atentata i prvi skup nakon tog događaja jasno su pokazali da se Republikanci sada umnogome oslanjaju na taj događaj.

Ponedjeljak: Republikanska nacionalna konvencija počinje

Trump se pojavljuje pred publikom na republikanskoj nacionalnoj konvenciji, s uhom, povrijeđenim u pokušaju ubistva, prekrivenim bijelim povezom.

Taj dan imenovao je senatora iz Ohaja J.D. Vancea za svog potpredsjednika, čime je izazvao brojne reakcije u javnom prostoru.

Srijeda: Pritisak na Bidena raste

Bidenova podrška nastavlja opadati nakon njegove katastrofalne debate s Trumpom 27. juna, dok strahovi demokrata rastu zbog dobi ovog 81-godišnjaka i sposobnosti da pobijedi Trumpa na biralištima, a zatim odsluži još četiri godine.

Glavni demokratski zastupnik Adam Schiff pridružuje se brzorastućem popisu stranačkih dužnosnika, koji pozivaju predsjednika da se povuče, hvaleći ga, ali govoreći da je "naša nacija na raskrsnici".

Bidenu je također dijagnosticiran Covid, prisiljen je napustiti kampanju i povući se u svoj dom u Delawareu na oporavak.

U intervjuu objavljenom istog dana, kaže da bi mogao ponovno razmotriti svoju kandidaturu na izborima ako se pojavi "zdravstveno stanje".

Četvrtak: Pelosi, Obama, Trumpp

Pojavljuju se novi znakovi slabljenja podrške demokrata: bivša predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je radila na rješavanju rastuće krize, navodno je rekla demokratima Zastupničkog doma da bi predsjednika uskoro mogli nagovoriti da izađe iz utrke.

A Barack Obama, bivši predsjednik koji je nekada bio Bidenov šef, navodno kaže saveznicima da predsjednik treba "ozbiljno razmotriti održivost svoje kandidature".

U Milwaukeeju, Trump prihvaća svoju nominaciju na republikanskoj nacionalnoj konvenciji, obećavajući oduševljenoj publici da mogu očekivati ​​"nevjerojatnu pobjedu" u novembru.

Petak: "Ulozi su visoki"

S popisom zastupnika, koji pozivaju Bidena da odustane od utrke, on ponovno insistira da će ostati u utrci, rekavši: "Ulozi su visoki, a izbor je jasan. Zajedno ćemo pobijediti."

Subota: "Metak za demokratiju"

Na svom prvom skupu nakon pokušaja atentata, Trump govori oduševljenoj masi u swing državi Michigan: "Primio sam metak za demokraciju". On se ruga krizi vodstva demokrata, govoreći: "Oni nemaju pojma tko je njihov kandidat."

U isto vrijeme, američki mediji objavljuju ekskluzivne informacije o tome da Bidenova porodica razmatra njegovo odustajanje od kandidature.

Nedjelja: Bidenova velika odluka

Nedjelja počinje s ključnim senatorom Joeom Manchinom, nezavisnim demokratima, koji se pridružuje horu koji poziva Bidena da se povuče.

Dvije ankete donose mračne vijesti za predsjednika, jedna pokazuje nagli pad podrške u saveznoj državi Michigan, a druga pokazuje da Trump uživa najveću naklonost posljednjih godina.

U 13:46 sati po vašingtonskom vremenu, Biden objavljuje iznenađujuću izjavu na društvenim mrežama u kojoj objavljuje da odustaje od svoje kandidature, rekavši da je to "u najboljem interesu moje stranke i zemlje".

On podržava potpredsjednicu Kamalu Harris kao novu kandidatkinju stranke, dok vodeći demokrati poput Billa i Hillary Clinton ponavljaju njihovu podršku.

Trump na društvenim mrežama izjavljuje da Biden "nije bio sposoban kandidirati se" i "sigurno nije sposoban služiti". Republikanci, uključujući predsjednika Zastupničkog doma Mikea Johnsona, insistiraju da Biden "mora podnijeti ostavku" na mjesto predsjednika "odmah".

Predsjednik Demokratske stranke najavljuje da će biti "transparentan i uredan" izbor nekoga tko će se kandidovati umjesto Bidena.