Ima i mrtvih
68

Drama u Rusiji: Zatvorenici i pripadnici ISIL-a preuzeli kontrolu nad zatvorom, zarobili stražare

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Zatvorenici naoružani noževima, koji su se identificirali kao militanti tzv. Islamske države (ISIL), organizirali su u petak krvavi napad na čuvare u ruskoj kaznenoj koloniji i uzeli taoce.

Videosnimak, koji je objavio jedan od informativnih kanala Mash, prikazuje najmanje dvojicu napadača. Jedan od njih je vikao da su pripadnici militantne grupe ISIL i da su preuzeli kontrolu nad zatvorom u regiji Volgograd.

Najmanje četiri uniformirana zatvorska službenika viđena su kako leže ili sjede u lokvama krvi. Trojica su ležala nepomično, jedan s prerezanim vratom. Drugi je sjedio uspravno na vratima, gdje ga je muškarac s nožem držao za vrat.

Ruski državni mediji objavili su da je najmanje jedan član zatvorskog osoblja ubijen, ali video sugerira da je broj mrtvih gotovo sigurno veći.

"Za vrijeme sjednice stegovne komisije osuđenici su uzeli osoblje kazneno-popravnog zavoda kao taoce. Trenutno se poduzimaju mjere za oslobađanje talaca. Ima povrijeđenih", saopćeno je iz zatvora.

[TWITTER]1826953025237205276[/TWITTER]

Zatvor je označen kao kaznena kolonija "oštrog režima" s kapacitetom za držanje do 1.241 muškog zatvorenika.

Mediji sa sigurnosnim vezama objavili su imena do četiri navodna napadača, identificirajući ih kao državljane Uzbekistana i Tadžikistana.

Rusija, čije su odbrambene i sigurnosne agencije uvelike usredotočene na rat u Ukrajini, nedavno je doživjela porast napada militanata ISIL-a.

U junu se dogodila krvava zatvorska pobuna povezana s ISIL-om u južnoj regiji Rostov, gdje su specijalne snage ubile šest zatvorenika koji su uzeli taoce.

Kasnije tog mjeseca, najmanje 20 ljudi je ubijeno u napadima u dva grada u Dagestanu, pretežno muslimanskoj regiji južne Rusije. U martu je ISIL preuzeo odgovornost za napad u kojem su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu Crocus City u blizini Moskve, zasuli publiku iz automatskog oružja i zapalili zgradu, ubivši više od 140 ljudi.