Zabranjena zona
46

Dronovi letjeli iznad nuklearne elektrane u Njemačkoj, istražitelji sumnjaju na Ruse

F. H.
Nuklearna elektrana (Foto: Wikimedia)
Nuklearna elektrana (Foto: Wikimedia)
Tužitelji u gradu Brunsbüttel na sjeveru Njemačke istražuju incident koji uključuje neidentificirane dronove koji su letjeli iznad zatvorene nuklearne elektrane.

Bild izvještava da najmanje od osmog augusta dronovi lete velikom brzinom iznad područja u kojem se nalazi zatvorena nuklearna elektrana, terminal za ukapljeni prirodni plin i hemijska postrojenja u Brunsbüttelu.

Na nebu iznad nuklearne elektrane uočen je dron koji leti brzinom većom od 100 km/sat kasno 20. augusta. U internom policijskom izvještaju navodi se da je "više puta prekršena zona zabrane leta".

Posljednji incident s dronom dogodio se 22. augusta, što je natjeralo policiju u Schleswig-Holsteinu, saveznoj državi u kojoj se grad nalazi, da neke službenike stavi u pripravnost.

Specijalne službe vjeruju da su dronove iznad Brunsbüttela možda lansirali ruski agenti s brodova u Sjevernom moru u svrhu sabotaže. Sumnjaju da su dronovi modeli Orlan-10, s dometom od 500-600 kilometara i brzinom većom od 100 km/h.

Viši tužitelj Flensburga Bernd Winterfeldt potvrdio je Bildu da je u toku probna istraga "zbog sumnje na sabotažne aktivnosti povezane s višestrukim letovima dronova iznad kritične infrastrukture u Schleswig-Holsteinu".