Uhapšen u Francuskoj
0

Državljanin Srbije osumnjičen za ubistvo bivšeg dizajnera Rolls-Roycea

D. B.
Neimenovani 22-godišnji državljanin Srbije uhapšen je u Francuskoj nakon što je prošle sedmice u Njemačkoj ubijen 74-godišnji Ian Cameron, nekadašnji dizajner automobila kompanije Rolls-Royce.

Bavarska policija je pokrenula potragu za osumnjičenim, koji je na kraju pronađen u stanu sjeveroistočno od Pariza, a uhapsile su ga francuske specijalne snage u četvrtak.

Cameron je napadnut u petak navečer prošle sedmice u njegovom domu u Herrschingu jugozapadno od Minhena. Njegova supruga je pobjegla u kuću svog susjeda.

Policija je kasnije objavila fotografiju osumnjičenog, koja je snimljena u supermarketu prije ubistva. Prema zvaničnim informacijama, muškarac je u Herrschingu boravio nekoliko sati.

Cameron se preselio u selo Herrsching pored jezera prije 11 godina. Njegove nekadašnje kolege iz kompanije Rolls-Royce su šokirane ovim događajem. Policija nije objavila ime ubice i žrtve, kao ni motiv ubistva.

Nakon pronalaska Cameronovog tijela, policija je pretražila okolne vrtove i ceste blizu istočne obale jezera Ammersee, a korišteni su policijski psi i helikopter. Vjeruje se da je osumnjičeni pobjegao pješke, tako da je policija upozorila javnost da mu ne prilazi. Crveni ruksak je kasnije pronađen pored jezera, a drugi predmeti su uočeni prilikom pretraživanja šume blizu doma žrtve.

Fotografije okoline Cameronove kuće prikazuju presječeni kabl koji je napajao sigurnosnu kameru. Bavarska policija je danas saopćila da je osumnjičeni uhapšen nakon što je pobjegao u Minhen, a potom otputovao u Innsbruck u Austriju te nakon toga preko Ciriha stigao u Francusku.

Osumnjičeni je bio sam u stanu blizu Pariza kada su ga uhapsile francuske specijalne snage te nije pružao otpor. Na sudu će se pojaviti danas.

Direktor kompanije Rolls-Royce Motor Cars Chris Brownridge je ove sedmice rekao da su njegove misli uz porodicu i prijatelje ubijenog Iana Camerona. On je podlegao povredama nakon što je zboden, piše BBC.