Ovjekovječen filmom
0

Dugogodišnja robija za ozloglašenog Khatallaha, "mozga" brutalnog napada na Amerikance u Libiji

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ahmed Abu Khatallah, vođa libijske milicije, osuđen zbog svoje uloge u smrtonosnom terorističkom napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine, osuđen je na 28 godina zatvora, uprkos tome što su tužioci tražili najmanje 60 godina ili doživotnu kaznu.

Nova kazna dolazi više od dvije godine nakon što je savezni apelacioni sud u Washingtonu, DC, presudio da je njegova prvobitna kazna od 22 godine bila "nerazumno blaga" te naredio sudiji koji ju je izrekao da ponovo dosudi kaznu.

Savezni tužioci su tražili novu kaznu doživotnog zatvora ili najmanje 60 godina, ali je američki okružni sudija Christopher Cooper odlučio da produži kaznu za samo šest godina, istaknuvši da ne smatra da su zločini za koje je Khatallah osuđen zaslužili znatno dužu zatvorsku kaznu.

Khatallah je 2018. godine proglašen krivim po četiri savezne optužbe koje se odnose na njegovu ulogu u napadu: Zavjera za pružanje materijalne podrške i resursa teroristima; pružanje materijalne podrške i resursa teroristima; uništavanje federalne zgrade; te nošenje poluautomatskog oružja tokom nasilnog krivičnog djela.

Napad na američki konzulat u Bengaziju dogodio se 11. septembra 2012. godine, na 11. godišnjicu terorističkih napada u SAD-u. Tada je grupa militanata izvela koordinirani napad na diplomatsku misiju, u kojem su poginuli američki ambasador Christopher Stevens i još trojica američkih građana.

Ovaj incident izazvao je veliku političku i medijsku kontroverzu u Sjedinjenim Državama, posebno oko pitanja sigurnosnih propusta i odgovornosti tadašnje administracije. Napad je bio povezan s nestabilnostima u Libiji nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine, dok je zemlja bila u stanju političkog haosa i sukoba različitih milicija, među kojima je Khatallahova imala značajnu ulogu.

Khatallah je bio optužen za planiranje i vođenje napada, a njegovo hapšenje 2014. godine predstavljalo je značajan trenutak u američkim naporima da privedu pravdi one odgovorne za napad u Bengaziju. Taj događaj se i danas pamti kao jedan od najtežih trenutaka za američku vanjsku politiku u regiji, ostavljajući dugotrajne posljedice na odnose Sjedinjenih Američkih Država i Libije.

Napad na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine ovjekovječen je i u filmskoj industriji. Hollywoodski reditelj Michael Bay snimio je film pod nazivom "13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi" (2016), koji prikazuje događaje te kobne noći. Film se temelji na knjizi istog naslova, napisanoj na osnovu svjedočanstava preživjelih pripadnika privatne sigurnosne kompanije koja je štitila američko diplomatsko osoblje.