Je li moguć dogovor?
13

Dužnička kočnica i budžetska rupa od 40 milijardi eura: Njemačka semafor koalicija u velikom problemu

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka semafor koalicija suočava se s velikim budžetskim problemom koji bi potencijalno mogao ugroziti i samu vladu kancelara Olafa Scholza.

Naime, ekonomski stručnjaci u Njemačkoj procijenili su kako Scholz i ostatak vlade moraju smanjiti saveznu potrošnju kako bi popunili budžetski jaz za 2025. godinu, a upravo ovo pitanje moglo bi predstavljati i veliki spor među političkim partnerima. Kako ističu, ove godine taj jaz bi iznosio oko 40 milijardi eura.

"Ili ćemo sada okupiti snage ili ćemo sve pustiti niz vodu", rekao je za Politico zastupnik SPD-a Tim Klüssendorf.

Unutar vladajuće koalicije postoji konsenzus oko toga da će koalicija teško preživjeti još jedan teški spor oko budžeta kao što je to bio slučaj i prošle godine nakon što je sud u Njemačkoj donio odluku kojom se stvorila rupa u budžetu od 60 milijardi eura.

"Sud je tada ograničio mogućnost vlade da povlači novac iz posebnih fondova koji su uspostavljeni kako bi se zaobišla ustavna dužnička kočnica, koja ograničava savezni deficit na 0,35 posto BDP-a, osim u hitnim slučajevima", piše Politico.

Očekuje se kako će ove godine ministar ekonomije Robert Habeck, ministar finansija Christian Lindner te Olaf Scholz donijeti nacrt budžeta do početka jula. Ipak, tu postoje određeni problemi.

"Članovi ljevičarskih stranaka koalicije, SPD i Zeleni, čvrsto su protiv rezova u socijalnim programima i zalažu se za 'popuštanje' strogih pravila potrošnje. S druge strane, FDP žele da ta pravila i dalje ostanu na snazi", navodi se.

Kako sada stvari stoje, semafor koalicija ima suviše malo prostora za fiskalni manevar u budžetu za koji se predviđa da će iznositi oko 450 milijardi eura za 2025. godinu.

Jedno od pitanja koje izaziva spor u koaliciji jeste izdvajanje novca za odbranu.

Ministar odbrane Boris Pistorius izjavio je kako će 2025. godine biti potrebno oko 6,5 milijardi eura dodatnih vojnih izdataka kako bi se ispunile najave vlade u oblasti odbrane.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je naglasila kako ruska invazija na Ukrajinu predstavlja hitan slučaj i da postoji opravdanje za suspenziju tzv. dužničke kočnice.

"Šta bi mogla biti veća vanredna situacija od rata usred Evrope. Bilo bi kobno da za nekoliko godina moramo reći da smo sačuvali dužničku kočnicu, ali izgubili Ukrajinu", poručila je.

S druge strane, lider FDP-a i ministar finansija Christian Lindner izjavio je kako njegova stranka odbacuje ideju finansiranja odbrane iz posebnih fondova.

"Ljuti me to što SPD nikada ne propušta priliku da dovodi u pitanje usklađenost budžeta s dužničkom kočnicom. Za ukidanje bi bila potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a to se neće dogoditi", poručio je Lindner.