Rizičan potez
38

Dva mjeseca ukrajinskog upada u Kursku oblast: Preveliki ulog za premali dobitak

Piše: Dean Džebić
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Unatoć početnom iznenađenju i uspjesima ukrajinske vojske, ruske snage su se konsolidirale u kurskoj oblasti nakon dva i pol mjeseca ukrajinskog prisustva na teritoriji Ruske Federacije

Prema ukrajinskim izvorima, ukrajinske snage su 6. augusta upale u teritoriju Ruske Federacije sa snagama od dva bataljona uz podršku desetak tenkova, pri čemu je ovaj upad bio dugo planirana i pripremana operacija.

Ukrajinske Snage za specijalne operacije su cijeli granični prostor sa belgorodskom i kurskom oblasti detaljno izvidjele kako bi se utvrdili svi pravci snabdijevanja ruske vojske. Podršku u izviđanju je pružila i 80. zračno-desantna brigada ukrajinske vojske, čime su dodatno maksimizirani početni uspjesi.

Na ruskoj strani tih prvih dana rata bili su položaji regruta bez ikakvog iskustva uz kontrolu koju je provodio FSB. S druge strane ukrajinske snage su činile elitne jedinice ukrajinske vojske predvođene sa 82. i 95. zračno-desantnom brigadom.

Odvlačenje ruskih snaga

Za kratko vrijeme ukrajinske snage povećavaju svoju brojnost s dva bataljona na 10.000 vojnika da bi se taj broj prema zapadnim procjenama ovih dana popeo na više od 15.000 vojnika. Nameće se pitanje kakvi su dobici ove operacije, prije svega, na strateškom nivou ruske snage su za dva mjeseca dodatno okupirane još jednim pravcem.

Postignut je sa djelimičnim uspjehom ukrajinski plan da se odvuče pažnja najelitnijih ruskih jedinica sa donbaskog operativnog pravca. Na operativnom nivou zbog manjka jedinica u rezervi, za konsolidaciju odbrane angažirane su jedinice čečenskih dobrovoljaca Ahmat. Dok je na taktičkom nivou pojavom 810. mornaričke brigade ruske vojske zaustavljen zamah napredovanja ukrajinskih snaga.

S druge strane velika je i cijena ovog upada kojim je zauzet teritorij kojeg su ukrajinski generali procijenili na oko 1.000 kvadratnih kilometara. Ukrajinske snage u zoni operacija su izgubili diviziju artiljerijskog HIMARS-a, sisteme protuzračne odbrane Buk-M1 i S-125.

Najveći gubitak jeste više od 6.000 vojnika prema ukrajinskim izvorima pri čemu je zbog povlačenja najelitnijih jedinica ukrajinske vojske, ugrožen donbaski pravac. Izvlačenjem elitnih jedinica iz Časov jara i Torecka, kako bi se poslale u kursku avanturu donbaski front je gotovo pa kolapsirao.

Ruski protuudar

Iako su ukrajinske snage dalekometnim udarima onesposobile većinu mostova preko kojeg su se snabdijevale ruske snage, inžinjerijske jedinice ruske vojske su uspjele kreirati nekoliko pontonskih prelaza.

Nakon što su uništili HIMMARS koji je djelovao na tom pravcu sa ukrajinske strane, ruske zračne snage su započele upotrebom jurišne avijacije presijecati ukrajinske kolone snabdijevanja. Sada ruske snage iz sa zapadnog i istočnog pravca ukrajinske izbočine u Kurskoj oblasti, svakodnevno potiskuju ukrajinske snage.

Sa ruske strane su angažirane dvije divizije vazdušno-desantne pješadije (VDV) dijelove brojnih jedinica koje su upućene na ovaj pravac. Ruska strana ima ogromne probleme sa regrutacijom i manjkom ljudstva zbog čega će se i sjevernokorejski dobrovoljci uputiti na ovaj front.

Dok se ruske snage u dva paralelna pravca približavaju Sudži kao jedinom gradiću u osvojenoj oblasti, ukrajinske snage teško zadržavaju front kod Torecka i Časov jara.