Italijani ogorčeni
102

Dva muslimanska djeteta u Italiji oslobođena od učenja o Danteu: Sporan prikaz poslanika Muhameda

B. H.
Dante prikazan kako drži primjerak Božanstvene komedije na fresci Domenica di Michelina iz 1465.
Dante prikazan kako drži primjerak Božanstvene komedije na fresci Domenica di Michelina iz 1465.
Odluka italijanske škole da izuzme muslimansku djecu od proučavanja djela Dantea Alighierija jer je srednjovjekovni pjesnik smjestio poslanika Muhameda u pakao u Božanstvenoj komediji izazvala je žestoke reakcije i raspravu o tzv. "cancel" kulturi u ovoj zemlji.

I lijevi i desni političari, na rijetko viđen način, označili su Dantea kao stub italijanske književnosti i jasno dali do znanja da smatraju nedopustivim da ga školarci ne moraju upoznavati zbog svoje vjere.

Prema The Telegraphu, spor je izbio nakon što je srednja škola u Trevisu, na sjeveru zemlje, navodno dopustila dvoje muslimanske djece, u dobi od oko 14 godina, da izađu iz razreda u kojem se proučavala Božanstvena komedija.

Ovaj epski spjev s početka 14. stoljeća govori o čovjekovom putovanju u pakao, čistilište i raj uz pomoć dvojice vodiča, Vergilija i Beatrice. U ovom epskom djelu Dante smješta poslanika Muhameda i halifu Alija u pakao, gdje ih muče demoni s mačevima.

Izuzeće koje je odobrila škola u Trevisu kritikovali su zastupnici iz cijelog političkog spektra.

Simona Malpezzi, zastupnica opozicione Demokratske stranke lijevog centra, rekla je kako smatra da je "apsolutno pogrešno" uskratiti svim učenicima priliku da steknu "duboko znanje o italijanskoj kulturi koje proizlazi iz proučavanja Dantea".

"Poznavanje Dantea ne oduzima ništa od dječje vjerske vjere i uvelike pridonosi njihovom poznavanju italijanske kulture", istakla je Malpezzi.

Federico Mollicone, zastupnik stranke Braća Italije koju vodi premijerka Giorgia Meloni je također bio ogorčen odlukom

"Dante nam je vrlo važan: on je samo posljednji sramotni slučaj 'woke' kulture. Ta odluka potkopava naš nacionalni identitet", kazao je Mollicone.

Carlo Pasquetto, član stranke lijevog centra Akce-Italia Viva, rekao je da je ludost smatrati Dantea uvredljivim za muslimane.

"Dante je otac humanizma, Italije, Evrope. Odluka da ga ne poučavate u ime lažnog koncepta tolerancije uzrokovat će velike probleme s njegovom integracijom u društvo. To nije tolerancija ni integracija, ovo je samoubistvo Zapada koji umjesto slavljenja pluraliteta uništava vlastiti identitet", kazao je Pasquetto.

Prema njegovim riječima, sva djeca u Italiji trebaju učiti Dantea, "bez obzira na boju kože ili vjeru njihovi roditelji."

“Prava integracija ne bi trebala biti isključivanje muslimanske djece kada se govori o Muhamedu, već njihovo uključivanje kako bi mogli objasniti svoju vlastitu kulturu i vlastitu perspektivu na ovaj narativ", zaključio je Pasquetto.

Matteo Salvini, potpredsjednik vlade i lider desničarske stranke Liga, nazvao je izuzeće "sramotnim i neprihvatljivim".

"Oni koji se ne žele prilagoditi našoj kulturi, tradiciji i vrijednostima mogu se sigurno vratiti odakle su došli. Dante je otac italijanskog jezika i genije koji brani našu zemlju na svjetskoj sceni", napisao je Salvini.

Mario Conte, gradonačelnik Trevisa, također je kritikovao odluku škole.

"Radije bih da djeca ne gledaju TikTok i društvene mreže, nego Dantea. Manje mobitela, više Božanstvene komedije", kazao je Conte.