Obećali nastavak borbe
49

Dva ruska disidenta, koji su oslobođeni u velikoj razmjeni, već žele nazad u Rusiju

N. Ž.
Oslobođeni ruski disidenti (Foto: EPA-EFE)
Oslobođeni ruski disidenti (Foto: EPA-EFE)
Rusija i SAD su obavili najveću razmjenu zatvorenika od kraja Hladnog rata, a među grupom oslobođenih osoba našlo se i nekoliko ruskih disidenata koji su bili zatvoreni u Rusiji i Bjelorusiji.

Iako su tek oslobođeni, dva ruska disidenta već planiraju da se vrate u svoju domovinu, što su izjavili u razgovoru za Reuters.

"Kao osobe koje su deportovane, izbačene iz zemlje, imamo veliku želju da se vratimo nazad", rekao je Andrei Pivovarov.

On je dodao da definitivno želi živjeti i raditi u Rusiji, iako je tamo bio zatvorenik. Ipak, kako je istakao, borbu će nastaviti i van svoje države.

"Ja sam ruski političar i to je meni izrazito važno. Jasno je da nas ruske vlasti ne žele vratiti, iako mi to želimo", dodao je Pivovarov.

Ilya Yashin, koji je u zatvoru završio zbog kritika režimu Vladimira Putina, predsjednika Rusije, nakon invazije na Ukrajinu, ima istu želju za povratkom.

"Duboko sam pogođen svojim isključenjem iz Rusije, uprkos svojoj zahvalnosti prema onima koji su mi poželjeli dobro i spasili me. Ali iskreno kažem da je moje mjesto u Rusiji. Posvetio sam život svojoj zemlji. Veoma je teško za mene emocionalno, jer razumijem da sam oslobođen po cijenu puštanja ubice, osobe koja je zapravo počinila krvavi zločin", rekao je Yashin, misleći na Vadima Krasikova, koji je bio u fokusu ruske strane u ovoj razmjeni.

Podsjetimo, razmijenjeno je 24 osobe. U fokusu SAD-a bili su novinari Evan Gershkovich i Alsu Kurmasheva, te bivši marinac Paul Whelan. Putin je insistirao na Krasikovom, koji je služio kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva Čečena 2019. godine u berlinskom parku.