Majka i kćerka
21

Dvije građanke Bosne i Hercegovine evakuisane iz Libana, ostalo još pet osoba

N. Ž.
Južni Liban nakon napada Izraela (Foto: EPA-EFE)
Južni Liban nakon napada Izraela (Foto: EPA-EFE)
Ambasada Bosne i Hercegovine u Libanu je za Radio Slobodna Evropa potvrdila da su dvije državljanke naše zemlje, majka i kćerka, evakuisane iz ove države, te da su u Sarajevo stigle 12. oktobra.

Kako je rečeno za RSE, u Libanu se trenutno nalazi još pet osoba iz Bosne i Hercegovine.

"U Libanu su trenutno ostala tri uposlenika mirovne misije Ujedinjenih naroda, a ranije ih je bilo pet", rekao je Satko Bitanga, ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Ammanu, koja je nadležna i za Libanon.

Pored njih troje, nalaze se još dvije državljanke koje su odbile evakuaciju.

"I sa njima smo u kontaktu. Iselile su se ranije iz južnih dijelova Libana, a koji je najviše granatiran, jer je blizu izraelske granice. Trenutno su na sigurnom u blizini Beiruta i smještene su kod prijatelja", rečeno je iz Ambasade BiH.

Inače, ova ambasada je nadležna i za Siriju, gdje se nalazi najmanje jedna osoba iz naše zemlje. Kako je istaknuto, riječ je o osobi iz Tuzle koja radi kao kondicioni trener u jednom nogometnom klubu, a zvaničnicima ambasade je rekao da je na sigurnom.

Podsjetimo, 1. oktobra je Izrael pokrenuo invaziju na Liban, a od tada svakodnevno traju borbe, koje su najintenzivnije na jugu ove zemlje, gdje vlast drži grupa Hezbolah.