Bliski istok
96

Egipat i Emirati su spremni da učestvuju u posljeratnim sigurnosnim snagama u Gazi

S. M.
Američki državni sekretar Antony Blinken navodno je prilikom zadnje posjete Bliskom istoku prenio regionalnim političarima da su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati spremni da učestvuju u posljeratnim sigurnosnim snagama u Pojasu Gaze.

To su za The Times of Israel izjavila tri zvaničnika upoznata s tim pitanjem.

SAD su tražile da uključe arapske zemlje za tu inicijativu, dok su spremne da realizuju svoju viziju za posljeratno upravljanje Gazom, iako je prekid vatre između Izraela i Hamasa i dalje daleko.

Tokom posjeta Kataru, Egiptu, Izraelu i Jordanu prije dvije sedmice, Blinken je obavijestio sagovornike da su SAD postigle napredak po tom pitanju, primajući podršku Kaira i Abu Dabija za stvaranje snaga koje bi radile uz lokalne palestinske oficire, navodi arapski zvaničnik, američki zvaničnik i treći izvor upoznat s tim pitanjem.

Međutim, zvaničnici su rekli da su i Egipat i UAE postavili uslove za svoje učešće, uključujući zahtjev da se inicijativa poveže sa uspostavljanjem puta ka budućoj palestinskoj državi, ishod koji je premijer Benjamin Netanyahu obećao blokirati.

Treći izvor upoznat s ovim pitanjem rekao je da Egipat također zahtijeva potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, uslov koji će vjerovatno biti u sukobu s Netanyahuovim obećanjem da će održati ukupnu sigurnosnu kontrolu Pojasa Gaze nakon rata, uz mogućnost ponovnog ulaska da bi se spriječio oporavak Hamasa.

U međuvremenu, Ujedinjeni Arapski Emirati su zatražili uključivanje SAD-a u poslijeratne sigurnosne snage Gaze, rekao je arapski zvaničnik.

Blinken je kolegama rekao da će SAD pomoći u uspostavljanju i obuci sigurnosnih snaga i osigurati da one imaju privremeni mandat, kako bi ih na kraju moglo zamijeniti potpuno palestinsko tijelo, rekao je treći izvor, dodajući da je cilj da Palestinci na kraju preuzmu vlast u Gazi.

Ponovno ujedinjenje Pojasa Gaze i Zapadne obale pod jednim vladajućim entitetom smatra se integralnim korakom ka konačnom rješenju sa dvije države.

Zvaničnik je pojasnio da SAD neće slati svoje trupe.

Tokom konferencije za novinare 12. juna u Dohi, Blinken je rekao da će SAD i njihovi partneri uskoro objaviti svoje planove za poslijeratno upravljanje Gazom.

"U narednim sedmicama iznijet ćemo prijedloge za ključne elemente narednog dana – planiranje koje uključuje konkretne ideje kako upravljati vladom, sigurnošću, rekonstrukcijom", rekao je Blinken.