Dok se čeka udar
310

Egipat poručio da neće pomoći Izraelu u odbijanju iranskog napada

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Egipat je obavijestio visoku izraelsku delegaciju koja je u subotu posjetila Kairo zbog nedirektnih razgovora s američkim i egipatskim pregovaračima da neće biti dio regionalne vojne koalicije za odbijanje potencijalnog iranskog osvetničkog napada na Izrael

Ovu informaciju objavila je katarska medijska kuća al-Araby al-Jadeed.

U aprilu je koalicija koja se sastojala od Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Britanije, Francuske, Katara, Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina osujetila masivni napad dronovima i projektilima iz Irana.

U nastojanju da zadrži svoju neutralnost i deeskalira napetosti u regiji izazvane ubistvom šefa Hamasa Ismaila Haniyeha, Egipat je također obavijestio Teheran da će zatvoriti svoj zračni prostor za svaku vojnu akciju koja bi ugrozila regionalnu sigurnost, piše katarski list.

Dužnosnici u Kairu poručuju svojim iranskim kolegama da se ta mjera ne bi trebala shvatiti kao neprijateljsko ponašanje prema Iranu, već kao način da se zaštite interesi i suverenitet Egipta, dodaju novine.

Prema navodima iz medija, američki državni sekretar Antony Blinken je obavijestio kolege iz država G7 da bi Iran mogao u sljedećih 48 sati izvesti svoj osvetnički napad.