Popravljanje odnosa
23

Egipatski predsjednik al-Sisi danas stiže u svoju prvu posjetu Turskoj, dočekat će ga Erdogan

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi razgovarat će u srijedu s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Turskoj u prvoj posjeti na predsjedničkoj razini u 12 godina usred zagrijavanja dugo zamrznutih odnosa između regionalnih sila.

Posjeta dolazi nakon što je Erdogan otputovao u Kairo u februaru, što je bio njegov prvi put u Egipat od 2012., poduzimajući veliki korak prema ponovnoj izgradnji veza koje su bile ozbiljno narušene desetljeće.

"Odnosi Turske i Egipta bit će razmotreni u svim njihovim aspektima i razgovarat će se o mogućim zajedničkim koracima u narednom razdoblju za daljnji razvoj saradnje. Osim bilateralnih odnosa, bit će razmijenjena mišljenja o aktualnim regionalnim i globalnim pitanjima, posebice o izraelskim napadima na Gazu i okupirana palestinska područja", stoji u saopćenju ureda za komunikacije turskog predsjedništva u utorak.

Odnosi između Ankare i Kaira propali su 2013. nakon što je tadašnji načelnik egipatske vojske Sisi predvodio svrgavanje Mohameda Mursija iz Bratstva, saveznika Turske koji je godinu dana ranije postao prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta.

Mursi je posjetio Tursku kao predsjednik 2012. godine.

Veze između dviju zemalja počele su se poboljšavati 2020. kada je Ankara pokrenula diplomatsku ofanzivu kako bi ublažila napetosti sa svojim otuđenim regionalnim suparnicima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Turska i Egipat zajednički su ponovno imenovali ambasadore prošle godine, a Ankara je rekla da će Kairu opskrbiti naoružane dronove. Erdogan je u Kairu rekao da zemlje žele povećati trgovinsku razmjenu na 15 milijardi dolara u kratkom roku sa 10 milijardi dolara.

Turska državna novinska agencija Anadolu rekla je da će dvije zemlje potpisati oko 20 sporazuma o jačanju komercijalnih veza i suradnji u energetici, obrani, turizmu, zdravstvu, kulturi i obrazovanju. Rečeno je da se također planira produbljivanje suradnje na području obnovljive energije i ukapljenog prirodnog plina (LNG).