Postaju pesimistični
0

Egipatski zvaničnici: Za Hamas je aktuelni prijedlog o primirju neprihvatljiv

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Egipat, ključni posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, izražava pesimizam u pogledu postizanja dogovora o primirju.

Izazovi oko aktuelnog prijedloga potkopavaju optimizam za brzi sporazum koji je američki državni sekretar Antony Blinken najavio tokom svoje posljednje posjete Bliskom istoku.

Diplomatski napori su se udvostručili kako raste strah od šireg regionalnog rata nakon nedavnih ciljanih ubistava Hamasovog vođe u Teheranu i glavnog komandanta Hezbolaha u Bejrutu te prijetnji odmazdom protiv Izraela.

Zvaničnici u Egiptu, u svojoj jedinstvenoj ulozi posrednika i pogođene strane budući da se graniči sa Gazom, kažu za Associated Press da Hamas neće pristati na aktuelni prijedlog iz više razloga.

Jedan egipatski zvaničnik kaže da prijedlog zahtijeva implementaciju prve faze sporazuma, u kojoj Hamas oslobađa najugroženije civilne taoce zarobljene 7. oktobra prošle godine.

Stranke bi tokom prve faze pregovarale o drugoj i trećoj fazi bez garancija Hamasu od Izraela ili posrednika.

"Amerikanci nude obećanja, a ne garancije. Hamas to neće prihvatiti, jer to praktično znači da će Hamas osloboditi zarobljenike u zamjenu za šest sedmica bez borbe, ali bez garancija za dogovoreni trajni prekid vatre", kaže zvaničnik.

On također kaže da prijedlog ne kaže jasno da će Izrael povući svoje snage iz dva strateška koridora u Gazi.