Zemljotres jačine 6,4
0

Ekipa spasilaca iz BiH koja je ostala u Turskoj: Većina oštećenih zgrada se srušila večeras

N. V.
Razoran zemljotres je ponovo večeras pogodio Tursku, a jedna ekipa spasilaca iz Bosne i Hercegovine se u trenutku nove katastrofe zadesila u Hatayu. Za Klix.ba su ispričali kako je izgledao večerašnji zemljotres.
Najjači potres, koji je večeras uzdrmao pogranično područje Turske i Sirije, bilo je jačine 6,4 stepena prema Richteru. Epicentar je bio u Antakyiji, koja se nalazi u turskoj provinciji Hatay. Upravo tu se zadesila bh. ekipa spasilaca.

Pripadnici civilnih zaštita iz oba entiteta i Brčkog te pripadnici GSS-a proveli su u Turskoj 10-ak danas i jučer se vratili nazad, no spasilačka služba Wolf je ostala u Hatayu, jedina iz BiH koja je još uvijek u pogođenom području.

Načelnik službe Nenad Ikonić je za Klix.ba kazao da je većina oštećenih zgrada srušena u večerašnjem zemljotresu, koji je također bio razoran.

Na društvenim mrežama su objavljeni mnogi videosnimci na kojima se vidi da je potres bio snažan, a neke prikazuju i dodatno urušavanje oštećenih građevina.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu potvrdio je da su prema prvim informacijama poginule najmanje tri osobe, dok je 213 povrijeđeno. Spasilačke ekipe su na terenu i rade po prijavama tamo gdje se vjeruje da ima zatrpanih građana.

Tursku i Siriju su prije dvije sedmice pogodila dva snažna zemljotresa - oba magnitude iznad sedam. Broj poginulih se približava 50.000, a materijalna šteta je u desetinama milijardi dolara.

Od tada je na ovom prostoru bilo i više hiljada manjih zemljotresa, ali je ovaj večeras bio snažniji i razorniji.