Poznati evroskeptici
21

Ekstremna desnica stvara novu grupu u Evropskom parlamentu: Ovo su potencijalni članovi "Suverenista"

N. Ž.
AfD, ekstremno desna stranka iz Njemačke (Foto: EPA-EFE)
AfD, ekstremno desna stranka iz Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Njemačka stranka Alternative fur Deutschland (AfD), koja predstavlja ekstremnu desnicu, pokrenut će inicijativu da osnuje novu grupu u Evropskom parlamentu, koja bi okupljala njihove istomišljenike. Predloženo ime je "Suverenisti" (Sovereignists).

Radikalni evroskeptici trenutno većinom pripadaju "nezavisnim" zastupnicima (predstavnici stranaka koji nemaju svoju grupu u EU parlamentu), mada jedan manji dio pripada grupaciji Identitet i demokratija (Identity and Democracy, engl.).

Kako je iz ID-a izbačen AfD pred EU izbore održane od 6. do 9. juna, zbog stava njihovog visokog zvaničnika da "članovi SS-a nisu nužno bili kriminalci", njemački radikalni desničari su došli na novu ideju.

Prema EU pravilima, da bi se stvorila nova grupa u parlamentu, potrebno je da ima minimalno 23 zastupnika koji dolaze iz barem sedam država članica EU.

Pored AfD-a, koji ima 15 zastupnika, partija koja je također govorila o ovoj grupi čak i prije izbora je Vazrazhdane iz Bugarske, koja sada ima tri mandata u EU parlamentu.

Naravno, ovo nije dovoljno kako bi se stvorila grupa. Mediji u Briselu pretpostavljaju da su glavni kandidati da se ovoj grupi pridruže stranke Se Acabó La Fiesta iz Španije (tri mandata), NIHK iz Grčke (jedan mandat), SOS iz Rumunije (dva mandata), Republika iz Slovačke (dva mandata), Konfederacja iz Poljske (šest mandata) te Mi Hazánk Mozgalom iz Mađarske (jedan mandat).

Pored toga, pretpostavlja se da bi se mogle pridružiti još neke stranke u EU parlamentu. Najpoznatija među njima je svakako Fidesz, partija premijera ove zemlje Viktora Orbana.

Ipak, Orban se ne oglašava mnogo, a posljednje informacije kažu da je odbio ulazak Fidesza u ECR, umjereno desnu grupaciju, zbog sukoba s rumunskom nacionalističkom strankom AUR.

Vrijedi istaći kakve vrijednosti predstavljaju "Suverenisti", kako bi se trebala zvati ova grupacija. Prije svega, jedan stav u kojem su saglasni je protivljenje migracijama. AfD je najviše na osnovu ovog argumenta došao do dobrog rezultata na EU izborima, a ništa manje radikalne nisu ni druge stranke.

Pored toga, svaka stranka od navedenih ima i varirajuće nivoe evropskepticizma, kao i protivljenja NATO savezu. Skoro sve su vezane na određen način uz predsjednika Rusije Vladimira Putina, a neke od njih, u čemu prednjači bugarska stranka Vazrazhdane, imaju čak i antivakserske stavove.

Ipak, na kraju treba reći da čak i ako bi se u ovu priču uključio Fidesz, sa svojih 11 zastupnika, to bi Suvereniste stavilo na brojku od 44 zastupnika. Time bi bili tek predzadnja grupa po snazi u EU parlamentu, iza ekstremno lijevih stranaka okupljenih u grupu The Left (Ljevica, engl.). Oni imaju 39 zastupnika.

Bez Fidesza, koji se još nije izjasnio, grupa od 33 zastupnika bi bila pod velikim rizikom da se sama raspadne, ako dođe do bilo kakvog internog raskola među strankama, koji svakako ne bi bio kuriozitet među strankama koje predstavljaju izrazito nacionalističke elemente država iz kojih dolaze.