Tragičan događaj
0

Ekstremna desnica u Njemačkoj iskoristila napad u Solingenu za nastavak kampanje protiv migranata

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Solingenu, gradu u sjeverozapadnom dijelu Njemačke, došlo je do masovnog napada nožem u kojem su ubijene tri, a ranjeno osam osoba. Kada je policija objavila da je osumnjičeni azilant iz Sirije, prve reakcije su stigle iz ekstremno desnih stranaka.

Meta napada ekstremno desnih stranaka, u kojima je prednjačila stranka AfD (Alternative fur Deutschland), bila je migrantska politika Njemačke. Posebnu dimenziju ovoj političkoj aktivnosti daje činjenica da će početkom septembra biti održani regionalni izbori u tri njemačke savezne države.

"Nijemci, Tiringijci, da li stvarno želite da se naviknete na ove uslove? Oslobodite se; konačno stavite tačku na pogrešan put prisilne multikulturalizacije!“, napisao je Björn Höcke, vodeći kandidat AfD-a u Tiringiji.

Höcke, koji vodi u anketama u Tiringiji, pozvao je ljude da "glasaju za promjene“ i da pošalju "odgovorne kartelske stranke u pustinju", te je još dodao: "Više ovoga ne može biti!"

Ekstremno desne stranke u Njemačkoj već skoro 10 godina rastu u popularnosti, a glavni dio njihove poruke vezan je za migrantsku politiku vladajućih koalicija. Njemačka je prednjačila u prihvatanju izbjeglica u nekoliko posljednjih valova masovnih migracija, a među njima je bio i neimenovani napadač iz Solingena.

Riječ je o 26-godišnjem azilantu iz Sirije, koji je 2022. godine stigao u grad Bielefeld. Iako je Islamska država preuzela odgovornost za napad, citirajući kao razlog stanje u Palestini, policija nije pronašla veze između napadača i bilo koje terorističke organizacije.