Bez stabilizacije i dalje
0

Ekstremne vremenske prilike u SAD-u: Neke države poplavljene dok je u drugim i preko 40 stepeni

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nekoliko miliona Amerikanaca suočava se sa ekstremno visokim temperaturama, dok se region Srednjeg Zapada bori sa poplava zbog čega je naređena evakuacija građana, a jedna osoba je i izgubila život.

Nacionalna meteorološka služba saopćila je da će se najžešći talas vrućine prebaciti sa srednjeg Atlantika na dijelove jugoistočne i južne ravnice do ponedjeljka, nakon čega će uslijediti iščekivano osvježenje za velike gradove od Washingtona do Bostona - ali, meteorolozi prognoziraju da će osvježenje trajati kratko te da će se vrućine ponovo vratiti u toku sedmice.

Više od 60 miliona Amerikanaca je pod upozorenjem od velikih vrućina u čak 21 državi. Visoke temperature se prognoziraju od Južne Dakote do Floride, a očekuje se da će vrućina ponovo početi rasti u srednjem Atlantiku kako sedmica bude odmicala.

U međuvremenu, dijelovi Srednjeg zapada koji su već poplavljeni mogli bi u narednim danima imati značajnije padavine što će dalje dovesti do novog izlivanja rijeka.

U poplavama u Južnoj Dakoti poginula jedna osoba

U Južnoj Dakoti guverner Kristi Noem proglasio je vanredno stanje nakon velikih poplava u jugoistočnom dijelu. Zatvoreno je nekoliko autoputeva. Područja južno od Sioux Fallsa, najvećeg grada u državi, imala su procijenjenih 10 do 15 inča kiše tokom tri dana, rekao je hidrolog Nacionalne meteorološke službe Kevin Low.

Low je dodao da je, prema službenim informacijama, jedna osoba poginula u poplavama u Dakoti.

Očekuje se da će nekoliko rijeka, uključujući Big Sioux, James i Vermillion, dostići vrhunac od ponedjeljka do srijede navečer, zbog čega se građanima savjetuje dodatni oprez, a moguće su i nove evakuacije.