Le Pen ih ne želi
46

Ekstremno desna grupacija u Evropskom parlamentu odbila AfD, njemački desničari formiraju novu grupu

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa Identity and Democracy (Identitet i demokratija, engl.) koja okuplja ekstremno desne stranke u Evropskom parlamentu nije prihvatila njemačku stranku Alternative fur Deutschland (AfD) za novog/starog člana.

Prema informacijama koje je objavio Euractiv, pokušaj AfD-a da se ponovo pridruži ID-u, iz kojeg je izbačen neposredno pred održavanje EU izbora početkom juna, propao je zbog Marine Le Pen, neformalne liderke francuske stranke Nacionalni skup.

Kako piše ovaj portal, Le Pen ne želi da se asocira sa AfD-om zbog članova ove stranke koji se povezuju s neonacističkim pokretima u Njemačkoj.

AfD je pokušao "privoliti" članove AfD-a tako što je s kandidatske liste sklonio Maximiliana Kraha, nekadašnjeg nositelja liste AfD-a za EU izbore, a koji je u intervjuu za talijanske medije rekao da "nisu svi članovi SS-a bili kriminalci."

Međutim, ni to nije uspjelo, pa je AfD ostao u grupi nezavisnih, odnosno stranaka koje nemaju svoju grupaciju u Evropskom parlamentu.

Njihov plan je sada da se napravi nova grupa koja bi okupljala ekstremno desne stranke u EU parlamentu. Prema informacijama Euractiva, neke od stranaka koje bi činile grupaciju su Vazrazhdane (Bugarska), Se Acabó La Fiesta (Španija), SOS (Rumunija), Hnutie Republika (Slovačka), NIKH (Grčka), Mi Hazank Mozgalom (Mađarska) te Konfederacija iz Poljske.