Virus u Južnoj Americi
37

Ekvadorski liječnik: Moramo čekati da pacijent umre kako bi nekom mogli ustupiti njegov krevet

I. Č.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Liječnik iz najteže pogođenog grada koronavirusom u Ekvadoru izjavio je za Russia Today da je situacija takva da moraju čekati da pacijent umre kako bi drugom mogli ustupiti njegov krevet.

Medicinsko osoblje u Guayaquilu susreće se sa nedostatkom respiratora, kreveta, lijekova i zaštitnih sredstava boreći se protiv pandemije Covida-19, rekao je lokalni liječnik, pozivajući međunarodnu zajednicu da intervenira.

U zemlji je od srijede zabilježeno 4.450 slučajeva koronavirusa i 242 smrtna slučaja. Skoro 70 posto potvrđenih slučajeva dolazi iz oblasti Guayas, gdje se nalazi Guayaquil - najveći grad i glavna luka u državi.

Novinar RT-a razgovarao je s liječnikom koji je zamolio za anonimnost strahujući da bi mogao dobiti otkaz zbog kršenja šutnje o onome što se pretvorilo u nacionalnu katastrofu.

"Uslovi u bolnicama, gdje bi trebali da se spašavaju životi, u kritičnom su stanju. To je tužno. Moram reći da u mnogim slučajevima moramo pričekati da jedan pacijent umre kako bi drugi mogao imati svoj krevet i ventilator", istakao je on.

Borba protiv Covid-19 teško utječe na medicinsko osoblje koje mora bez odgovarajuće zaštite raditi sa pacijentima.

Prema izvještaju Guayas koledža medicinskih sestara, sedam medicinskih sestara je preminulo dok ih je 147 pozitivno na testovima.

"Više od 40 medicinskih radnika umrlo je tokom pandemije: liječnici i medicinske sestre. Podaci su skriveni od očiju javnosti", kazao je on, dodavši kako je vrlo važno shvatiti da medicinsko osoblje ne može raditi u takvim uvjetima.