Egipatski predsjednik
0

El Sisi nakon obnove predsjedničkog mandata: Rat u Gazi je prijetnja nacionalnoj sigurnosti

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi ponovo je izabran na treći, šestogodišnji mandat, a glasanje je bilo zasjenjeno ratom Izraela i Hamasa u Gazi na istočnoj granici Egipta.
El Sisi je zabilježio ubjedljivu pobjedu, obezbijedivši 89,6 postoo glasova, saopštila je Nacionalna izborna vlast, a izlaznost je bila 66,8% od više od 67 miliona registrovanih birača.

El Sisi je prvi put izabran za predsjednika sredinom 2014. godine, a zatim ponovo izabran nakon četiri godine. Godinu dana kasnije, ustavni amandmani, usvojeni na opštem referendumu, dodali su dvije godine Sisijevom drugom mandatu i omogućili mu da se kandiduje za treći, šestogodišnji mandat.

"Procenat glasanja je najveći u historiji Egipta", izjavio je Hazem Badawy, šef izborne komisije, koji je objavio zvanične rezultate na televizijskoj konferenciji za novinare.

Inače, glasanje je zasjenjeno ratom Izraela i Hamasa u Gazi na istočnoj granici Egipta, koji je prijetio da se proširi u šira regionalna previranja.

Stoga je El Sisi u ponedjeljak rekao da je rat prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

"Ovaj tekući rat na našim istočnim granicama, koji zahtijeva mobilizaciju svih naših napora da spriječimo njegov nastavak, predstavlja prijetnju egipatskoj nacionalnoj sigurnosti posebno i palestinskoj stvari općenito," rekao je El Sisi u televizijskom govoru nakon pobjede na izborima.