Sve jača saradnja
0

Elitna vojna delegacija Sjeverne Koreje prvi put stiže u Rusiju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Elitna delegacija za vojnu obuku na čelu s Kim Geum Cholom, predsjednikom vojnog univerziteta Kim Il Sung, otišlo je iz Sjeverne Koreje u Rusiju.

Ovo je navodno prva vojna razmjena između dviju zemalja otkako su Vladimir Putin i Kim Jong Un dogovorili bližu vojnu saradnju.

Tokom posljednjeg sastanka Putin i Kim potpisali su ugovor o "Sveobuhvatnom strateškom partnerstvu", koji uključuje sporazum o međusobnoj odbrani, za koji sjevernokorejski lider kaže da je ravan savezu.

Ovaj javni razvoj vojnih veza između dviju zemalja izaziva zabrinutost među dužnosnicima u Seulu i Washingtonu, koji ukazuju na dokaze o isporukama oružja iz Sjeverne Koreje Rusiji za korištenje u ratu protiv Ukrajine i vjeruju da Pjongjang možda prima pomoć od Moskve.

Istovremeno, obje zemlje negiraju bilo kakve vojne operacije.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, koji će ove sedmice sudjelovati na summitu NATO-a u Washingtonu, upozorio je Moskvu na negativne posljedice prijateljstva s Pjongjangom za aktivne privredne odnose dviju zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali su 19. juna Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, kojim se svaka strana obvezuje na pružanje hitne vojne pomoći drugoj u slučaju oružane agresije na jednu od njih.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje pokazao rastuću koherentnost između autoritarnih država i naglasio važnost demokracija koje govore jednim glasom.

Kurt Campbell, zamjenik američkog državnog sekreretara, smatra da bi Sjeverna Koreja od Rusije mogla zatražiti tehnologije za poboljšanje raketa dugog dometa i nuklearnog oružja u zamjenu za vojnu pomoć koju joj pruža.

Južnokorejska TV mreža TV Chosun izvijestila je da će Sjeverna Koreja poslati vojne građevinske i inženjerijske snage da sudjeluju u "radovima obnove" u okupiranoj Donjeckoj oblasti već u julu 2024. godine.