Česta tema
29

Elon Musk demantovao izvještaje da mjesečno uplaćuje 45 miliona dolara za podršku Donaldu Trumpu

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izvršni direktor Tesle Elon Musk demantovao je izvještaje koji su se pojavili prošle sedmice da planira donirati 45 miliona dolara mjesečno za Super Pac koji je fokusiran na izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.
U utorak se Musk pojavio u emisiji Jordana Petersona, gdje je rekao da tvrdnja "jednostavno nije istinita".

"Ne doniram 45 miliona dolara mjesečno Trumpu”, rekao je.

Super Pacs, skraćeno od Political Action Committees, su nezavisne političke organizacije kojima donatori mogu dati neograničene količine novca, dok su donacije pojedincima ili ne-Super Pacs ograničene.

Nakon Petersonovog intervjua, Musk je na X-u odgovorio na snimak iz intervjua rekavši:

"Da, to je smiješno. Dajem neke donacije Američkom PAC-u, ali na mnogo nižem nivou i ključne vrijednosti Pac-a su podrška meritokratiji i individualnoj slobodi. Republikanci su uglavnom, ali ne u potpunosti, na strani zasluga i slobode".

Demanti dolazi nekoliko dana nakon što se Joe Biden povukao iz predsjedničke utrke, podržavši svoju potpredsjednicu Kamalu Harris, koja sada ima dovoljno delegata da zatraži nominaciju demokrata u augustu.

America Pac su već podržali neki Muskovi prijatelji i saveznici u svijetu tehnologije, izvijestio je Times, uključujući Joea Lonsdalea, koji je suosnivač softverske kompanije Palantir s Peterom Thielom, glavnim političkim donatorom Trumpovog novoimenovanog potpredsjednika, senatora iz Ohaja JD Vance.