Podrška republikancu
33

Elon Musk donirao znatan iznos grupi koja prikuplja donacije za kampanju Donalda Trumpa

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Milijarder Elon Musk, koji je pojačao kritike prema američkom predsjedniku Joeu Bidenu, donirao je novac političkoj grupi koja radi na izboru suparničkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, izvijestio je u petak Bloomberg, pozivajući se na izvore.
U izvještaju se ne navodi koliko je Musk donirao, ali se dodaje da je to "znatan iznos" dat grupi pod nazivom America PAC.

Bloomberg je saopćio da je PAC, grupa koja može primati neograničene doprinose za političke aktivnosti, treba da objavi listu svojih donatora 15. jula.

U martu se Trump, bivši američki predsjednik za kojeg se očekuje da će sljedeće sedmice biti formalno nominiran kao kandidat Republikanske stranke za izbore 5. novembra, sastao se s Muskom i drugim bogatim donatorima.

Kao odgovor na izvještaje sa sastanka, Musk je objavio na mreži X: "Samo da bude super jasno, ne doniram novac nijednom kandidatu za predsjednika SAD."

U maju je također demantovao medijska izvještavanja da je razgovorao o mogućoj savjetničkoj ulozi u bilo kojem Trumpovom predsjedničkom mandatu.

Musk, najbogatija osoba na svijetu koja vodi proizvođače električnih automobila Tesla i raketa SpaceX, kompaniju društvenih medija X i druge kompanije, nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Portparol Bidenove kampanje James Singer rekao je da Musk zna da je Tramp "naivčina koji će prodati Ameriku, smanjujući poreze, a istovremeno povećavajući poreze srednjoj klasi za 2.500 dolara".

"Joe Biden se suprotstavljao ljudima poput Elona i borio se za srednju klasu cijelu svoju karijeru - i to je razlog zašto će pobijediti u novembru", rekao je Singer.

Musk je posljednjih godina sve više prihvatao Republikansku stranku, koja je uticala na reputaciju i prodaju Tesle, najvećeg izvora njegovog bogatstva.

Trump je prošlog mjeseca ponovio svoje obećanje da će odmah otkazati "mandat" Bidenove administracije da podrži industriju električnih vozila. Ali je dodao: "Ja sam veliki obožavatelj električnih automobila. Ja sam obožavatelj Elona. On radi nevjerovatan posao sa Teslom."

Musk je rekao da su imali "neke razgovore" i da je Trump "veliki obožavatelj Cybertrucksa", misleći na Tesline električne kamione.

Iako je javno kritikovao Bidenovu politiku o imigraciji i električnim vozilima, pa čak i njegove godine, Musk nije dao nikakvu formalnu podršku za novembarske izbore, a Trump je rekao da ne zna da li ima Muskovu podršku.