Pred izbore
0

Elon Musk ponudio 100 dolara Amerikancima koji potpišu protrumpovsku peticiju u Pensilvaniji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Elon Musk nudi 100 dolara registriranim biračima u Pensilvaniji ako potpišu protrumpovsku peticiju.

"Ako ste registrirani glasač Pensilvanije vi i onaj ko vas je preporučio sada ćete dobiti 100 dolara za potpisivanje naše peticije za podršku slobodi govora i pravu na nošenje oružja. Zaradite novac podržavajući nešto u što već vjerujete", napisao je Musk na Twitteru.

Musk je povezan s America PAC-om, organizacijom za političko djelovanje koju je osnovao kao podršku Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

"Prvi i drugi amandman garantuju slobodu govora i pravo na nošenje oružja. Potpisivanjem ispod, obećavam svoju podršku prvom i drugom amandmanu", navodi se.

Nudi dodatnih 47 dolara za svakog sljedećeg registrovanog birača kojeg netko uputi na peticiju..

Navedeni cilj peticije je registrovati 1 milion birača u različitim državama, dopuštajući registriranim biračima samo u Pennsylvaniji, Georgiji, Nevadi, Arizoni, Michiganu, Wisconsinu i Sjevernoj Karolini da potpišu i zatraže 100 dplara prije isteka ponude 21. oktobra (rok za registraciju birača).

Slično tome, početna stranica America PAC-a regrutira ljude koji su zainteresirani za rad na povećanju registracije birača i odaziva birača za 30 dolara na sat i bonuse za učinak.

Iako savezni zakon nalaže da je plaćanje pojedincima za glasanje ili prihvaćanje plaćanja za registraciju birača ili glasanje prekršaj, naknada ljudima za potpisivanje peticije ili za uvjeravanje drugih da potpišu peticiju nije protiv zakona.

Advokat za finansiranje kampanje Brendan Fischer rekao je za The New York Times da "činjenica da plaćaju samo preporučujuće osobe, a ne potpisnike, dodatno izolira PAC od bilo kakvih optužbi da kupuju glasove".