Dobio gromoglasan aplauz
211

Emotivno izlaganje premijera Slovenije u UN-u: Prozvao Netanyahua, opisao sudbinu dvije djevojčice

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Slovenije Robert Golob je na općoj raspravi svjetskih lidera povodom početka 79. Generalne skupštine UN-a pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da okonča rat.

"Gospodine Netanyahu, zaustavite ovaj rat odmah," rekao je uz aplauz prisutnih, nekoliko puta udarajući o govornicu tokom govora.

Također je izjavio da se Vijeće sigurnosti sve manje može efikasno nositi s većim sukobima, te za to optužio pet stalnih članica jer svoje nacionalne interese stavljaju na prvo mjesto.

"Želim jasno poručiti izraelskoj vladi: zaustavite krvoproliće, zaustavite patnju, vratite taoce kući i završite rat. Gospodine Netanyahu, zaustavite ovaj rat odmah," rekao je premijer Robert Golob, a njegove riječi su bile popraćene gromoglasnim aplauzom.

Golob je u svom govoru uglavnom ponovio ono što je već rekao na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu, u okviru slovenskog predsjedavanja pod nazivom Liderstvo za mir, kao i na nedjeljnom Samitu za budućnost, gdje su svjetski lideri potvrdili Pakt za budućnost. Pakt je označio kao tračak jedinstva u vrijeme ratova, klimatskih katastrofa i sve većih nejednakosti i polarizacije.

Kao drugi tračak nade istaknuo je predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti pod slovenskim predsjedavanjem, gdje se svih 15 članica obavezalo na očuvanje mira, poštivanje međunarodnog prava i Povelje UN-a.

"Slovenija je članica Vijeća sigurnosti od januara i u tom vremenu smo svjedočili postepenoj eroziji pravila. Vijeće sigurnosti se sve manje može efikasno nositi s većim sukobima, poput onih u Gazi, Ukrajini ili Sudanu, a ne ide nam mnogo bolje ni u drugim oblicima kriznog upravljanja," rekao je Golob.

Za Gazu je izjavio da četiri mjeseca nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti o prekidu sukoba i povratku talaca još uvijek nema dogovora. Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu raste nasilje nad Palestincima, što svijet udaljava od rješenja u vidu dvije države. Istakao je da je sada cijela regija na rubu provalije.

"U Sudanu smo svjedoci humanitarne katastrofe izazvane ljudskom rukom, s milionima raseljenih osoba koje očajnički trebaju humanitarnu pomoć. Istovremeno smo ponovno svjedoci užasa u Darfuru," rekao je Golob, optuživši pet stalnih članica za nečinjenje Vijeća sigurnosti. "Zloupotrebom prava veta i stavljanjem nacionalnih interesa u prvi plan zapravo su onemogućili rad Vijeća sigurnosti. Na prvo mjesto trebamo staviti naše zajedničke interese. Svijet bi bio bolji," rekao je Golob.

Pozvao je na reformu Vijeća sigurnosti s pravednijom raspodjelom mjesta.

"Vijeće sigurnosti mora bolje predstavljati glasove regija koje su dosad bile nedovoljno zastupljene, poput Afrike. Potrebna je reforma sastava Vijeća sigurnosti, a to mora pratiti reforma prava veta. Činjenica je da ne možemo potpuno ukinuti pravo veta, ali možemo preciznije regulirati to pravo," rekao je Golob, dodajući da bi VS UN trebao biti ambiciozniji u sprječavanju sukoba.

Pohvalio je rad humanitarnih radnika koji su na terenu, u oružanim sukobima, među civilima i predstavljaju lice Ujedinjenih naroda. "Zbog smanjenja poštovanja međunarodnog humanitarnog prava njihov rad je mnogo teži. Sukob u Gazi bio je prekretnica u ovom pogledu. U Gazi humanitarni radnici nisu samo slučajne kolateralne žrtve. Čini se da su postali namjerna vojna meta," dodao je.

Naglasio je da su djeca najranjivija u sukobima, te je posebno spomenuo Gazu. Rekao je da Slovenija konkretno pomaže rehabilitaciji djece iz Gaze i opisao primjer dvije djevojčice iz Palestine čiju je priču čuo na nedavnom događaju organizacije Save the Children u New Yorku.

"Na tom događaju čuo sam dvije hrabre palestinske djevojčice, Saru i Rand. Govorile su o svojim izazovima, osjećajima i budućnosti. Uprkos razaranju, dehumanizaciji i strahu, nisu bile ni ljute ni pune mržnje. Imale su samo ogromnu želju za normalnim životom. Žele studirati i posvetiti svoju budućnost pomaganju svojoj zajednici", ispričao je Golob.

Dodao je kako jedna želi biti doktorica, druga humanitarna radnica.

"Danas ispunjavam obećanje i njihovu priču iznosim pred Generalnu skupštinu. Samo našim jedinstvenim pozivom protiv rata i za mir osigurat ćemo da one ne budu među hiljadama palestinske djece bez budućnosti," kazao je na kraju Golob.