"Islamofobična reakcija"
0

Engleska: Demonstranti gađali džamiju ciglama i povrijedili policajce nakon ubistva djevojčica

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Grupa demonstranata sukobila se s policijom u Southportu na sjeverozapadu Engleske nekoliko sati nakon bdijenja zbog napada u kojem su ubijene tri djevojčice.
Za napad na policajce su korištene cigle i kante, a zapaljena su vozila koja su pripadala građanima. Portparol Hitne pomoći rekao je da su zbrinuli ukupno 39 pacijenata, od kojih su svi bili policajci i većina ih je prebačena u bolnicu.

[TWITTER]1818396896945127815[/TWITTER]

Policija u Merseysideu je saopćila da je nekoliko policajaca zadobilo ozbiljne povrede, poput slomljenog nosa i potresa mozga.

Velika grupa ljudi, za koje policija kaže da se vjeruje da su pristalice Engleske odbrambene lige, počela je u utorak navečer da baca cigle i druge predmete prema lokalnoj džamiji na St Luke's Roadu. Automobili građana su zapaljeni.

Pričinjena je šteta i na lokalnoj prodavnici, a zapaljene su kante za kante na točkovima.

Brojne reakcije iz muslimanskih zajednica

Policijski zvaničnik Alex Goss je rekao da su se suočili ozbiljnim nasiljem te je pohvalio policajce koji su pokazali hrabrost.

[TWITTER]1818545156351475894[/TWITTER]

"Postoje mnoge spekulacije oko identinteta 17-godišnjeg mladića koji je trenutno u policijskom pritvoru i neki pojedinci to koriste kako bi unijeli nasilje i nered na naše ulice. Već smo rekli da je uhapšena osoba rođena u Velikoj Britaniji i spekulacije u ovom trenutku nikome ne pomažu", naveo je on.

Policija nije dala podatke o osumnjičeniku, osim njegovih godina te da je iz Walesa, što je potaknulo nestrpljenje i bijes dijela stanovništva te širenje lažnih informacija o njemu.

Mreža džamija regije Liverpool je rekla da je "šokirana i užasnuta gnusnim djelima ubistva i neselektivnog nasilja" u kojima su djevojčice poginule, a nekoliko je povrijeđeno.

"Manjina ljudi pokušava prikazati da je ovaj nehuman čin na neki način povezan s muslimanskom zajednicom. Iskreno, nije. Ne smijemo dozvoliti onima koji nas dijele i šire mržnju da iskoriste ovo kao priliku", naveli su u saopćenju.

U međuvremenu, Udruženje muslimana Velike Britanije kaže da je "ujedinjeno protiv takvog zastrašivanja i nasilja" i poziva zajednicu da se okupi "u miru i solidarnosti".

Muslimansko vijeće ove zemlje je reklo kako je "islamofobična reakcija započela lažnim glasinama i dezinformacijama na internetu o povezanosti zločina s muslimanima".

Tri djevojčice koje su ubijene u napadu imenovane su kao šestogodišnja Bebe King, sedmogodišnja Elsie Dot Stancombe i devetogodišnja Alice Dasilva Aguiar.