Nezadovoljni potezom
0

EPP zabrinuta mađarskom odlukom da ublaži vizna ograničenja za ruske i bjeloruske građane

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska narodna stranka (EPP) izrazila je sigurnosne brige zbog odluke Mađarske da ublaži vizna ograničenja za ruske i bjeloruske građane, strahujući da bi to moglo podstaći špijunažu u EU, navodi se u pismu u čiji je uvid došao Reuters u utorak.  

Manfred Weber, predsjednik EPP desnog centra, uputio je pismo čelniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kome navodi da bi nova mađarska pravila mogla "stvoriti ozbiljne rupe u zakonu za špijunske aktivnosti, što predstavlja ozbiljan rizik za nacionalnu sigurnost".

"Ta bi politika također mogla Rusima olakšati kretanje (bezviznim) Schengenskim područjem, zaobilazeći ograničenja koja zahtijeva zakon EU", navodi Weber u pismu.

O pismu je prvi javio Financial Times.

Mađarska vlada nije odmah odgovorila na zahtjev poslan e-mailom za komentar.

Michelov ured nije imao komentara na pismo, koje naglašava napetosti između institucija EU i Mađarske, trenutno predsjedavajuće rotirajućim čelništvom unije, dok nastoji održati srdačne veze s Rusijom uprkos ratu u Ukrajini.

Glasnogovornik Evropske komisije kazao je da će biti u kontaktu s Mađarskom u vezi s novim pravilima, te da je Budimpešta dužna provjeriti poštuju li se Schengenski propisi.

Mađarska je ovog mjeseca proširila svoj imigracijski program "nacionalne iskaznice" kako bi, između ostalih, uključila Ruse i Bjeloruse. Imaocu takve kartice dopušteno je raditi u Mađarskoj bez sigurnosne provjere i može dovesti porodicu u zemlju. Vrijedi dvije godine, ali se može produžiti.

Vlasnik iskaznice službeno nije gastarbajter pa se ne pojavljuje ni u statistikama ni u različitim nacionalnim kvotama.

Odluka Mađarske o vizama uslijedila je godinu dana nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije trojici visokih zvaničnika Međunarodne investicijske banke, finansijske institucije u Budimpešti pod ruskom kontrolom - dvojici Rusa i Mađaru.

Zaposlenici banke uživaju puni diplomatski imunitet i mogu slobodno putovati u EU. Pod američkim pritiskom, Mađarska se povukla iz IIB, ali je izrazila frustraciju što to mora učiniti.

Ovog je mjeseca mađarski premijer Viktor Orban, koji je 1. jula preuzeo šestomjesečno predsjedanje EU, razbjesnio svoje partnere u uniji posjetom Moskvi kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućem ukrajinskom mirovnom sporazumu.

Orban je oštro kritikovao zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.