"Zlatno doba odnosa"
33

Erdogan: Mislim da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu kada je riječ o BiH, to je ranjiva zemlja

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da su razmijenili mišljenja i očekivanja u vezi s regionalnom saradnjom.

"Još jednom smo naglasili značaj mira i stabilnosti na Balkanu, a u tom kontekstu je od velike važnosti zadržati hladnu glavu kada je riječ o tenzijama između Kosova i Srbije. Također smo potvrdili našu odlučnost da sačuvamo stabilnost u BiH. Ona je politički veoma ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir i promijeniti što prije. Mislim da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu, što sam više puta naglasio", rekao je Erdogan.

Erdogan je dodao da je cilj njegove posjete da se, nakon dvije godine, ponovo ojačaju odnosi između zemalja.

"Želio bih da se zahvalim predsjedniku Vučiću i mom prijatelju u svoje i ime moje delegacije. Intenzivno smo radili na jačanju prijateljstva, a prije četvrte sjednice Visokog savjeta i bilateralnih sastanaka, naša razmjena je otvorila put za budućnost odnosa i pokazuje da postoji veliki prostor za napredak. Potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno ojačati naše ugovorne obaveze. Fokusirali smo se na Balkan, Ukrajinu i razmijenili stavove o nekoliko važnih tema", izjavio je Erdogan.

"Zlatno doba odnosa"

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Erdogan je istakao da se može reći da je ovo "zlatno doba" bilateralnih veza.

"Radimo na tome da putovanja između dvije zemlje budu moguća samo putem ličnih karata, što bi značajno povećalo broj turista", kazao je.

Također je govorio o turskim investicijama u Srbiji, kao i građevinskim projektima, naglasivši da sve to doprinosi srbijanskoj privredi.

"Vučić nikada nije umanjio podršku našim investitorima i ima veliku ulogu u održavanju ove pozitivne klime za ulaganja", rekao je Erdogan a prenosi Euronews.

Kada je riječ o sukobima u svijetu, Erdogan je ponovio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, ističući napore usmjerene ka postizanju mira.

"Što se tiče situacije u Gazi i palestinskih teritorija, i to su bile teme o kojima smo razgovarali. Zaista je krajnje vrijeme da se zaustave izraelski napadi koji uništavaju dostojanstvo čovječanstva", rekao je turski predsjednik.

"Želio bih još jednom zahvaliti svim našim prijateljima, a posebno Vučiću na velikodušnosti i gostoprimstvu. Tokom bilateralnih razgovora fokusirali smo se na političke, ekonomske, turističke i obrambene teme, te na saradnju u svim ovim oblastima. Naši napori su zasnovani na scenariju u kojem su obje strane pobjednici, i nadamo se da će odluke koje smo donijeli biti plodonosne", zaključio je Erdogan.