Ljetna pauza
31

Erdogan "ohladio" Švedsku: Parlament neće ratifikovati sporazum o NATO-u prije oktobra

V. K.
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je na današnjem samitu u Vilniusu o potencijalnom datumu kada bi Parlament Turske mogao raspravljati o ratifikaciji ulaska Švedske u NATO.

Iako je Turska još početkom sedmice najavila kako će odobriti ulazak Švedske u NATO, predsjednik Turske je naglasio kako se to neće desiti u narednim sedmicama.

"Morat će sačekati da se zastupnici vrate sa ljetne pauze. Parlament ne zasjeda naredna dva mjeseca, ali naš cilj je da ovo pitanje završimo što je prije moguće. Prva sjednica zakazana je za 1. oktobar", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je također ponovio kako je sa razgovarao sa premijerom Švedske Ulfom Kristerssonom te da je predstavljeno 17 tačaka koje Švedska treba ispuniti na svom putu ka NATO-u.

"Bilateralni sigurnosni mehanizam će biti uspostavljen na ministarskom nivou i mi ćemo povećati našu saradnju u borbi protiv terorističkih organizacija. Istovremeno, Švedska će aktivno podržati Republiku Tursku u ažuriranju carinske unije, liberalizaciji viznog režima i procesu članstva Turske u Evropskoj uniji", ističe Erdogan.

Kada se govori o borbi protiv terorizma, Erdogan je pozdravio stvaranje specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma unutar NATO-a.

"Borba protiv terorističkih organizacija je naša crvena linija, tako da od sada očekujemo da svi naši saveznici pokažu principijelan stav u borbi protiv terorističkih organizacija", rekao je.