Doći će do katastrofe
0

Erdogan optužio Zapad da podržava izraelski plan za širenje rata u Liban

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip je u srijedu optužio zapadne nacije da podupiru izraelske "planove za širenje rata" u Liban, nakon novih izraelskih zračnih napada na južni Liban.

"Izrael sada usmjerava pogled na Liban i vidimo da zapadne sile iza scene tapšu Izrael po leđima i čak ga podržavaju", rekao je Erdogan na parlamentarnom sastanku svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Party) u glavnom gradu Ankari.

On je naveo i da će Netanyahuovi planovi da proširi rat na regiju dovesti do velike katastrofe.

“Krajnje je strašno, jadno da države, koje govore o slobodi, ljudskim pravima i pravdi, drže u zarobljeništvu luđaka poput Netanyahua”, dodao je Erdogan.

Rekao je da Turska stoji uz Liban i poziva regionalne aktere da podrže Bejrut.

Posljedice izraelskog rata protiv Gaze redovito se osjećaju na izraelsko-libanskoj granici, gdje je eskalirala smrtonosna prekogranična razmjena između izraelskih trupa i boraca Hezbolaha.

Erdogan je dalje ustvrdio da su slike izgladnjele djece u Pojasu Gaze “blag srama za moderni svijet” i udario je po susjednim muslimanskim zemljama, rekavši: “Ovo će također biti zapamćeno kao simbol nemoći muslimanskog svijeta. ”

Osuđujući kontinuirane napade Izraela tokom muslimanskog praznika Bajrama, Erdogan je rekao da se sjeća 38.000 Palestinaca ubijenih od strane izraelskog "barbarstva" s "Božjim suosjećanjem".

Nema znakova popuštanja u izraelskom napadu jer napori međunarodnih posrednika, uz potporu SAD-a, nisu uspjeli uvjeriti Izrael da pristane na prekid vatre, dok Hamas inzistira na prekidu rata.

Izrael, kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom zbog kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Gotovo 37.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većina njih su žene i djeca, a više od 86.200 drugih je ozlijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci izraelskog rata, golema područja Gaze ležala su u ruševinama usred paralizne blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čija mu je posljednja presuda naložila da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Glavni izraelski saveznik Sjedinjene Države upozorile su Izrael na opasnost od velikog sukoba protiv militantne skupine Hezbolaha koju podržava Iran u Libanu nakon eskalacije prekogranične vatre.

"Još jedan rat između Izraela i Hezbolaha lako bi mogao postati regionalni rat, sa strašnim posljedicama za Bliski istok", rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin svom izraelskom kolegi Yoavu Gallantu koji je boravio u posjetu.

Najviši izraelski dužnosnici, uključujući Netanyahua, sugerirali su da su otvoreni za diplomatsko rješenje graničnih napetosti, iako je Gallant rekao da bi Izrael trebao biti spreman za "svaki mogući scenarij".