"Efikasan način"
98

Erdogan poziva na mjeru koja bi "obuzdala" Izrael: "To ćemo iznositi svuda"

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Tokom sastanka s ministrima vanjskih poslova Azerbejdžana, Armenije, Rusije i Irana, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je razgovarao o procesu uspostavljanja trajnog mira na Južnom Kavkazu, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Erdogan je naglasio da će Turska nastaviti pružati punu podršku naporima za postizanje trajnog mira između Azerbejdžana i Armenije. Istakao je da nedavni događaji u regiji zahtijevaju jačanje saradnje i solidarnosti, te da bi pretvaranje platforme u institucionalnu strukturu učinilo mehanizam dijaloga efikasnijim.

Erdogan je istakao snažnu predanost Turske platformi koja je uspostavljena za rješavanje regionalnih pitanja kroz dijalog, i izrazio je zadovoljstvo napretkom ka postizanju trajnog mira na Južnom Kavkazu.

Naglasio je da Izrael traži provokacije kako bi proširio sukobe u regiji. Upozorio je da svaki dan bez primirja dovodi regiju bliže širem ratu.

Erdogan je pozvao na uvođenje embarga UN-a na oružje Izraelu kao efikasan korak za obuzdavanje izraelske agresije, te je izjavio da će Turska nastaviti iznositi ovo pitanje na svim platformama.

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, direktor predsjedničkih komunikacija Fahrettin Altun i predsjednički glavni savjetnik za vanjsku politiku i sigurnost Akif Çağatay Kılıç također su prisustvovali sastanku sa predsjednikom Erdoğanom.