Održali sastanak
85

Erdogan se prvi put pojavio u javnosti nakon zdravstvenih problema, pozdravio ga Putin

V. K.
Putin i Erdogan tokom današnjeg videosastanka (Screenshot: Telegram)
Putin i Erdogan tokom današnjeg videosastanka (Screenshot: Telegram)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan održao je danas prvi sastanak nakon što mu je pozlilo u televizijskoj emisiji, a putem videolinka sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Naime, Putin i Erdogan su danas prisustvovali otvaranju nuklearne elektrane Akkuyu, koja ujedno predstavlja zajednički projekat Moskve i Ankare.

Uoči otvaranja nuklearne elektrane, Putin i Erdogan su se pozdravili i mahnuli jedan drugome. Nakon toga, ruski predsjednik je objasnio zašto je ovakva elektrana važna za države poput Rusije i Turske.

"Naglašavam da je ovo vodeći projekat koji donosi obostranu ekonomsku korist i naravno pomaže u jačanju višestrukog partnerstva između naše dvije države. To prijateljstvo se zasniva na principima dobrosusjedstva, međusobnog uvažavanja interesa jedne i druge zemlje", rekao je Putin.

Također, Putin se osvrnuo na zdravstveno stanje turskog predsjednika te mu je poželio brz oporavak.

"Bez vas bi bilo teško govoriti o uspjehu predsjedniče. Ovo je još jedan uvjerljiv primjer koliko vi, gospodine predsjedniče, činite za svoju zemlju, za rast njene ekonomije, za sve turske građane. Mi podržavamo takav stav", rekao je Putin.

S druge strane, Erdogan je zahvalio Putinu na njegovoj posvećenosti saradnji između Turske i Rusije.