Hitan razgovor
102

Erdogan u razgovoru s papom Franjom: Potreban je savez čovječanstva za muslimane i kršćane u Palestini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa papom Franjom i tom prilikom rekao da je nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Haniyeha i napada na Liban, Izrael je postao prijetnja svojoj regiji i cijelom čovječanstvu

Erdogan je naglasio potrebu da se odmah djeluje kao "savez čovječanstva" za muslimane i kršćane u Palestini kako bi pronašli mir, rekli su izvori.

Ankara je ogorčena otkako je vođa Hamasa Haniyeh ubijen u izraelskom zračnom napadu na iransku prijestolnicu Teheran rano u srijedu, dan nakon što je prisustvovao inauguraciji predsjednika Masouda Pezeshkiana. Erdogan je oštro osudio napad, nazvavši ga "perfidnim" i istaknuvši da neće slomiti duh Palestinaca.

Erdogan je također prenio svoje kritike papi zbog, kako ih je nazvao, "nemoralnih" scena na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

"Čast čovječanstva je gažena pod krinkom slobode izražavanja i tolerancije. Osporavanje vjerskih vrijednosti i širenje perverzne propagande na Olimpijskim igrama najavljuje moralni kolaps. Ovo vrijeđa muslimane koliko i kršćane", rekao je Erdogan papi.