Izgubili 150 miliona eura
57

EU finansirala prihvatne centre u Tunisu gdje su migranti zlostavljani

N. Ž.
Migranti u Tunisu (Foto: EPA-EFE)
Migranti u Tunisu (Foto: EPA-EFE)
Prihvatni centri za migrante u Tunisu za koje je Evropska unija dala više od 150 miliona eura povezani su, prema novom izvještaju, s masovnim kršenjima ljudskih prava.

Kako je objavio britanski list Guardian, migranti u ovim centrima su bili izloženi raznim formama zlostavljanja, uključujući seksualno.

Bez obzira na ovaj izvještaj, vlada Tunisa ne želi Briselu vratiti novac kojeg je EU uložila u izgradnju centara, koji iznosi oko 150 miliona eura.

Tunis je dobio novac u martu, kada je potpisan ugovor između EU i vlade ove države za menadžment migrantskom krizom. Sličan ugovor EU ima i s Turskom, gdje su također u posljednje vrijeme prijavljeni brojni problemi unutar samih centara.

Iako EU ima striktna pravila o tome kako se prihvatni centri van teritorije ove unije vode, prije isplate novca nije urađena potrebna provjera, zbog čega sada za povrat novca više nema mogućnosti.

Vrijedi reći da je predsjednik Tunisa Kais Saied, koji je nedavno u sumnjivom izbornom procesu dobio novi mandat, poznat po svojim rasističkim stajalištima, posebno prema migrantima iz centralne Afrike.