Novac daju još tri zemlje
129

EU i SAD dogovorili zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara, novac će se vraćati od oduzete ruske imovine

N. Ž.
Joe Biden i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
SAD i Evropska unija su sklopile dogovor oko posudbe 50 milijardi dolara Ukrajini, a obje strane će dati jednaku količinu novca ovoj zemlji, javlja Politico.

Kako piše ovaj medij, EU i SAD će dati po 20 milijardi dolara, dok će ostatak novca pokriti Japan, Kanada i Velika Britanija.

Detalji bi trebali biti dogovoreni na sastanku ministara finansija zemalja članica grupe G7, koji će se održati u srijedu u Rio de Janeiru.

Novac će Ukrajina moći iskoristiti za više namjena, koje uključuju odbranu i humanitarnu pomoć.

Ukrajina će novac vraćati koristeći profite oduzete ruske imovine, vrijedne oko 250 milijardi dolara. Većina ove imovine je pod kontrolom firme Euroclear, čije je sjedište u Briselu.

Najveća prepreka dolazila je iz Washingtona. Zvaničnici SAD-a strahovali su da će morati ovaj zajam potvrditi kroz Kongres, što bi moglo dodatno odložiti dolazak sredstava u Kijev.

Ipak, dobili su garancije iz EU da će ruska imovina ostati "zamrznuta" i pod kontrolom firme iz Brisela, čime se garantuje da će novac biti vraćen na vrijeme, što eliminiše rizik da javna sredstva SAD-a budu izgubljena, te se eliminiše potreba za potvrdom u Kongresu.

EU bi trebala ove garancije staviti u zakon prijedlogom da se sva ruska imovina oduzeta na teritoriji Unije neće biti vraćena ovoj državi sve dok ne isplati Ukrajini vojnu štetu uzrokovanu invazijom koja je pokrenuta u februaru 2022. godine.